Zeman se v Prostějově oblékal a jednal s komunisty, Schwarzenberg tancoval

Zeman se v Prostějově oblékal a jednal s komunisty, Schwarzenberg tancoval
Zemanovy i Schwarznbergovy příznivce vídáme v Prostějov poměrně často. Kolikrát zde však byli přímo oba kandidáti? (zdroj: spoz.cz)

Před kampaní je každý politik schopen přijet kamkoliv, jen aby získal nějaké hlasy. Naposledy byl Karel Schwarzenberg v neděli v Prostějově jen proto, že se mu tu v prvním kole voleb příliš nedařilo. Jaký  však mají oba hlavní prezidentští kandidáti dlouhodobý vztah v Prostějovu, kolikrát jej navštívili a co je s ním ještě spojuje?

Náskok v počtu návštěv má pochopitelně Miloš Zeman, který je v české politice činný delší dobu a výhodou pro něj byla i premiérská funkce, která mu umožňovala cestovat pracovně do různých měst. Za posledních šestnáct let navštívil Miloš Zeman Prostějov celkem sedmkrát. Poprvé se tu ukázal v květnu 1997, kdy diskutoval s prostějovskými pedagogy o situaci v českém školství. Další návštěvu si pak nynější prezidentský kandidát nachystal na konec října 2000, kdy se v našem městě zastavil cestou z návštěvy vyškovské průmyslové zóny, další pak skoro přesně o rok později, kdy spolu s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem a americkým velvyslancem Craigem Stapletonem navštívil 6. skupinu speciálních sil české armády. „Jsem zaujat tím, co jsem zde viděl," řekl při návštěvě Miloš Zeman.

Pak se Zeman ve městě na Hloučeli zastavil ještě v červnu 2002 v rámci předvolební kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny a za stejným účelem přijel i v dubnu 2006, aby na náměstí T.G. Masaryka diskutoval s občany. „Kromě toho však Zeman navštívil Ústav sociální péče ve Víceměřicích, navštívil důchodce v Soběsukách a sešel se se zdravotně postiženými v H- clubu v Prostějově. Po obědě v Národním domě zajel do Plumlova. Od 15.30 hodin besedoval s občany na náměstí v Prostějově a od 17 hodin v Brodku u Prostějova,“ popisovala návštěvu v tehdejším tisku naše dnešní spolupracovnice Olga Katolická. Jiný tehdejší text podrobněji rozebíral jeho návštěvu ve Víceměřicích. „Ve Víceměřicích se zajímal o úroveň občanské vybavenosti, v místním ústavu sociální péče a domově důchodců se ptal na přechod správy tohoto zařízení ze státu do pravomoci obecního úřadu.“ Potom Zeman zavítal na Hanou ještě v říjnu 2009, kdy diskutoval se studenty a občany, a podobný účel měla i jeho dosud poslední návštěva v září 2012, kdy besedoval se studenty prostějovských společenskovědních seminářů o roce 1989.

To Karel Schwarzenberg byl, alespoň dle dostupných zdrojů, v Prostějově za uvedenou dobu jen dvakrát. V září 2009 tu diskutoval se studenty čtvrtého ročníku Reálného gymnázia, a právě poslední neděli při návštěvě dvou klubů v Prostějově.

Zemanova „tlačenka“

Oba dnešní kandidáti však mají na Prostějov i jiné, nutno podotknout, že ne úplně pozitivní vzpomínky. Miloši Zemanovi určitě nepomohlo zveřejnění (námi v předchozím přehledu nezmíněné) návštěvy v listopadu 2000 mezi prvním a druhým kolem senátních voleb, kdy zde sháněl podporu pro svého tehdejšího chráněnce Jana Kavana. „Šéf ČSSD Miloš Zeman se ještě před jednáním s Miroslavem Grebeníčkem setkal na vlastní žádost s předsedou komunistů na Prostějovsku Ivanem Kopečným. Zeman podle něj slíbil za podporu KSČM Janu Kavanovi na oplátku hlasy soc. dem. kandidátům KSČM v jiných obvodech,“ popisovalo tehdejší Právo. Není však jasné, zda tato schůzka proběhla, tehdejší představitelé ČSSD ji totiž vehementně popírali: „Místopředseda ČSSD Karel Kobes o údajném setkání v Prostějově ČTK řekl: ´Já schůzku potvrdit rozhodně nemohu a velmi pochybuji, že tato informace se zakládá na pravdě.´ Šéf poslanců soc. dem. Zdeněk Škromach dodal, že vedení strany nic takového neprojednávalo: ´Jak jsme byli informováni na grémiu od pana předsedy, tak nic takového se neodebralo. Já věřím spíše Miloši Zemanovi než nějakému předsedovi okresního výboru KSČM,´ cituje stejný zdroj.

Další nepěknou vzpomínku na Prostějov má pak expremiér z roku 1999. Tehdy se totiž přednostou okresního úřadu v Prostějově stal Vojtěch Matějičný, bývalý šéf Zemanova sekretariátu. Samotné jmenování provázely rozjitřené emoce, a to nejen z opozice, která to považovala za politizaci státní správy, ale i ze Zemanovy vlastní ČSSD. Bývalý člen okresního výboru ČSSD v Prostějově Antonín Crhonek totiž podle tehdejšího tisku obvinil stranické kolegy, že už dopředu o Matějíčkově jmenování rozhodli. "Volba přednosty v Prostějově je pouhé politické divadlo, kde už je dopředu rozhodnuto o vítězi. Tím se stane pracovník Lidového domu v Praze," řekl médiím Crhonek. Přestože Matějičný nakonec jmenován byl, dlouho se ve své funkci neohřál.

Poté, co vyšlo najevo, že dluží za nájemném za svůj byt v Brně sto tisíc korun, po pouhých třech měsících odstoupil. Zeman se však o svého člověka dokázal postarat. Nejprve mu našel místo na ministerstvu pro místní rozvoj u svého dalšího chráněnce Petra Lachnita, poté pomohl Matějičnému získat post ředitele v prostějovské pobočce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a nakonec o něm další Zemanův stranický spojenec, tehdejší ministr práce a sociální věcí Zdeněk Škromach, uvažoval v roce 2003 jako o novém řediteli Úřadu práce v Prostějově.

Zeman se špatně obléká a Schwarzenberg fotí se psy

Zeman to však v Prostějově nikdy neměl lehké, v roce 2002, kdy se v ČSSD konala anketa, koho nominovat do boje o Hrad, prohrál jen ve dvou okresech, na Mělníku a právě v Prostějově. Přesto však měl Zeman Prostějov v něčem rád. V roce 1996 před volbami totiž vyšlo najevo, že se obléká právě u tehdejšího oděvního giganta OP Prostějov. Jak však poznamenal tehdejší personální ředitel OP Jiří Kvíčala ,,pan Zeman se obléká o něco hůř než premiér (Klaus), neboť si tady koupil jen něco a jinak nosí staré sáčko," Zemanovi pak současně doporučil, že by měl do oblékání ,,strčit více peněz a nešetřit". 

Mnohem skromnější vzpomínky na Prostějov pak má druhý prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. Média za skoro dvacet let nezmínila žádnou výraznější zmínku „knížete“ v souvislosti s Prostějovem. Jen Prostějovský deník v březnu 2011 uvedl: „Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak, Jiří Suchý, Marek Eben, Jiří Bartoška, Karel Gott, Václav Havel či Karel Schwarzenberg a dalších celkem čtyřiadvacet osobností ze světa filmu, hudby i politiky se nechali společně se svými vlastními psími miláčky zpodobnit objektivem nejlepšího českého "zvířecího" fotografa Antonína Malého. O tom, že výsledné snímky skutečně stojí za to, se můžete do neděle 13. března přesvědčit v hlavní budově prostějovského muzea.“

Kdo se tedy chce rozhodovat podle toho, jak častokrát byl ten který kandidát v Prostějov a jaké na něj má vzpomínky, musí dát na misku vah časté, ale ne vždy pozitivní návštěvy Miloše Zemana, nebo méně konfliktní, ale minimální návštěvy Karla Schwarzenberga.

(zkl)

Poslat nový komentář