M.Macek: Tragikomická prezidentská kampaň

M.Macek: Tragikomická prezidentská kampaň
ilustrační foto

Miroslav Macek komentuje poslední dny prezidentské kampaně.

Můj převládající pocit z končící prezidentské kampaně vyznívá tragikomicky, neboť pokřik, povyk a řev české samolibé „kulturní fronty“ se dá shrnout do jedné jediné věty: Je přece zapotřebí zvolit prezidenta, který nebude zemi rozdělovat, ale spojovat, vy omezenci, blbci, hulváti, opilci a kreténi, kteří nebudete volit Karla Schwarzenberga!

Vladimír Franz: "Je před námi druhé kolo prezidentské volby, ve kterém mám jako občan na výběr mezi prasečí a ptačí chřipkou.“ Dodávám: v době chřipkové epidemie je nejlépe nikam nechodit, jinak jste spoluodpovědní za její šíření…

Přišla spousta reakcí čtenářů glos s poznámkou, že u nás přece existuje strana, která má v programu osekání přebujelé státní správy a přerozdělování, a to Strana svobodných občanů. Často ovšem s dodatkem obdobného rázu, jaký připojil čtenář glos M. W.: Bohužel se tato strana nesetkává s přílišným zájmem voličů. Voliči zřejmě změnu nechtějí. V posledních parlamentních volbách získali 38 894 hlasů voličů. Lidé v naší zemi jsou příliš spjati s myšlenkou nutnosti hierarchického řízení lidského jednání. Mají potřebu co možná největšího počtu norem a pravidel, zřejmě ze strachu z vlastního selhání. Chtějí mít návod na život, jak a co mají dělat. To se ale neobejde bez stále rostoucí státní agendy. Tím ovšem roste i potřeba veřejných zakázek. Začarovaný kruh. Věnuji se občasným diskusím na interentu a zjistil jsem, že většina lidí považuje myšlenku zaštíhlení státní agendy za natolik absurdní nápad, že nositele této ideje považují za blázna. Lidí si ani v nejdivočejší fantasii nedokážou představit, že by například stavba silnic probíhala zcela mimo státní aparát. A to nemluvím o panické hrůze, když se začne mluvit o zrušení ministerstva zdravotnictví. Taková myšlenka narazí na neprostupnou bariéru myšlenkových konstruktů vytvořených státní propagandou od mateřské školy až po VŠ. Pro většinu lidí zrušení ministerstva zdravotnictví nebo akademie věd se rovná návratu lékařstvía vědy do středověku, okamžitě jim naskočí představa přikládání pijavic. Tím je veškerá další debata znemožněna. Nejsem si jist, zda je možné tyto bariéry v lidech rozbít. Soutěžit se státní mašinerií je těžké.

Převzato z viditelny-macek.cz, 25. ledna 2013

Poslat nový komentář