Česká spořitelna oddalovala pád OP, tvrdí jeden z věřitelů

Česká spořitelna oddalovala pád OP, tvrdí jeden z věřitelů
ilustrační foto

Úvěrový podvod, zpronevěra a zneužití informací v obchodním styku. Tyto trestné činy prošetřuje odbor hospodářské kriminality Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje v souvislosti s krachem oděvního giganta Oděvního podniku (OP). Vyšetřování se podle vedoucího odboru Petra Hájka týká pěti až šesti lidí, konkrétní jména však říci nechtěl. Pokud se však jejich vina prokáže, hrozí jim pět až deset let vězení. Vyšetřování by mělo skončit na konci února či začátku března.

„Škoda u úvěrového podvodu, způsobená České spořitelně, činí až 1,2 miliardy korun a zároveň prošetřujeme několik bývalých zaměstnanců a osoby z vedení OP kvůli zpronevěře, která se týká vysokých odměn vyplacených managementu podniku,“ uvedl na tiskové konferenci Hájek. Největším věřitelem OP jsou kromě České spořitelny ještě Raiffeisenbank a Citibank, které poskytly OP úvěr v celkové hodnotě 1,05 miliardy korun. Celkové závazky bývalého podniku činí více než 2 miliardy korun.

Jak však uvedl jeden z 555 věřitelů, Pivovar Holba, Česká spořitelna na oddalování krachu vydělávala. Poslední úvěrovou smlouvu banky a OP uzavřely v roce 2007 a podle vyjádření pověřeného člena představenstva Pivovar Holba Antonína Poláka v roce 2008 Česká spořitelna tehdejšímu managementu OP v jeho snaze podat insolvenční návrh bránila. "Vše se dělo proto, aby Česká spořitelna mohla ještě dva roky inkasovat desítky milionů korun v úrocích ze syndikovaného úvěru a z různých spotřebitelských produktů rozsetých mezi zaměstnanci OP Prostějov," vysvětlil Antonín Polák.

Mezitím, co probíhá vyšetřování příčin pádu OP, rozhoduje insolvenční správkyně o prodeji hlavního areálu v Prostějově. Již si nechala zpracovat koncept využití budov od firmy CAD projekt plus, která by ji měla předložit v únoru. Prodej sídla následně zorganizuje pražská firma Knight Frank v rámci výběrového řízení.

(zkl)

Poslat nový komentář