Kdy se vrátí vlaky mezi Chornici a Dzbel? Uvidíme v březnu.

Kdy se vrátí vlaky mezi Chornici a Dzbel? Uvidíme v březnu.
Náměstek Alois Mačák a hejtman Jiří rozbořil (zleva) jednali se svými kolegy z Pardubického kraje o změnách v přeshraniční dopravě. (zdroj: krajpardubicky.cz)

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a jeho náměstek pro dopravu Jaromír Dušek navštívili své protějšky v Olomouckém kraji. Hlavním tématem byly změny v dopravní obslužnosti a její ekonomice, týkající se obou regionů.

"Seznámili jsme kolegy s našimi záměry pro nadcházející čtyřleté období. Chceme stabilní regionální dopravu udržitelnou organizačně i ekonomicky. Shodli jsme se, že změny je třeba provést po vzájemné konzultaci. Zároveň chceme v krátkém čase vyhodnotit znovuzavedení objednávky regionální železniční dopravy na vybraných tratích, například mezi Hanušovicemi a Dolní Lipkou," shrnul jednání Martin Netolický.

Organizátoři dopravy obou krajů připraví do konce března návrhy dalšího postupu tak, aby dílčí opatření mohla po dohodě proběhnout v polovině roku. Začnou se také podrobně zabývat objednávkou dopravy pro jízdní řád na léta 2013 až 2014, který bude platný od letošního prosince. „Přesahové spoje, které přepravují cestující na pomezí krajů, musí být dostatečně zasazeny do systému s patřičnou návazností na další místní spoje,“ dodal náměstek Jaromír Dušek.

Jednou z tras mezi oběma kraji, kde nyní nejezdí vlaky, je spojení mezi Dzbelem a Chornicemi na Prostějovsku, která byla zrušena v roce 2012. Hejtman Jiří Rozbořil již dříve řekl, že znovuzprovoznění této trati bude záviset i na výsledku naplněnosti vlaků mezi Hanušovicemi a Dolní Lipkou.

Dvě nové trasy IDSOK

Integrovaný systém Olomouckého kraje (IDSOK) se mezitím rozšíří o dvě železniční tratě. Od 1. března do něj bude patřit trasa Prostějov - Konice - Dzbel a Prostějov - Senice na Hané - Červenka. Umožní tak cestujícím na této trase přepravovat se za nižší cenu a také přestupovat mezi dopravci, včetně MHD v Prostějově. Bližší informace najdete zde.

(red)

Poslat nový komentář