Prostějovští studenti maturity zatím zvládají

Prostějovští studenti maturity zatím zvládají
ilustrační foto

 

Písemné maturitní testy minulý týden zase rozbouřily školní dění. Mimo skutečnosti, že pozorní maturanti byli zmateni špatnou odpovědí na jednu z otázek v češtině, nesou se negativní ohlasy i na celkové zaměření testu. Přesto školy v současné době dostávají většinou dobré zprávy. Valná většina maturantů prošla.

 

„Bylo to spíš o dějepisu, než o jazyku. A odpadové tabulky bych tedy opravdu čekala spíš v ekonomice, než v češtině,“ netajila se nevolí jedna z maturantek ze Střední zdravotnické školy. Přesto i ona už zná kladný výsledek, který ji posunul k ústním maturitám.

 

„Písemných maturit se zúčastnilo 87 žáků, uspělo 84. Jeden neuspěl z českého jazyka, dva z matematiky. Jde pouze o výsledky didaktických testů a písemných prací z českého jazyka, výsledky písemných prací z angličtiny a němčiny ještě Cermat do této doby neposkytl," konstatovala v pátek ráno Renata Grulichová, zástupkyně ředitele Švehlovy střední školy polytechnické v Prostějově.

 

Výsledky zná i ředitel Reálného gymnázia a základní školy města Prostějova Rostislav Halaš. Státní část maturitní zkoušky zde dopadla velmi dobře. Zkoušku skládalo 52 maturantů a všichni uspěli v didaktických testech i v písemné práci z českého jazyka. „Zatím nemáme výsledky písemných prací z cizích jazyků. Specifické pro naši školu je to, že letos poprvé skládají všichni studenti povinnou maturitní zkoušku z matematiky ve školní (profilové) části. Vzhledem k tomu si také většina z nich (71%) volila matematiku ve státní společné části zkoušky. Průměrný percentil z této zkoušky ve výši 84 v rámci celé ČR nás opravňuje k mírnému optimismu a k potvrzení toho, že matematika a povinná maturitní zkouška z matematiky není něco, čeho by bylo potřeba se obávat. Potvrzuje se, že poctivou čtyřletou, respektive šestiletou přípravou lze projít úskalími středoškolské matematiky bez větších problémů," uvedl pro PVNovinky Rostislav Halaš.

 

Svůj názor redakci sdělila i Irena Raková, ředitelka ART ECON - Střední škola Prostějov. „K maturitám už bylo řečeno tolik slov a já už nemám co dodat navíc. Je to neuvěřitelná zátěž pro školy - především časová a ekonomická - a pro maturanty žádný přínos. Místo jednoho protokolu o výsledku maturitní zkoušky evidujeme a tiskneme pro každého

studenta více než deset listů, a to nepočítám další desítky barevných stránek s pracovními listy cizích jazyků. Nebudu vypočítávat ani dvacetistránkové metodiky a příručky pro jednotlivé úkoly zadavatelů, hodnotitelů, komisařů, předsedů a samozřejmě i ředitelů. Samotným maturitám a především jejich přípravě musí věnovat velké množstvím času daleko více pedagogických pracovníků než dříve a výsledkem práce navíc je, že naši studenti zažívají stresující situace s očekáváním jednotlivých výsledků maturity i pět týdnů,“ posteskla si Irena Raková s tím, že se srovnává nesrovnatelné a výsledné řazení škol pouze podle úspěšnosti studentů není korektní. I přesto jsou výsledky maturantů z ART ECON víc než dobré. „Ze 36 studentů posledních ročníků čtyři neukončili řádně ročník a nepostoupili k maturitě. Stejný počet neuspěl z matematiky, kdy se jednalo o studenty nástavbového studia. Jeden student z nástavby neuspěl z angličtiny, dva z cizího jazyka," dodala ředitelka.

 

V případě neúspěchu se maturanti mohou u didaktických testů odvolat do 5. června k ministerstvu školství. V písemných prací a ústních zkoušek je odvolacím orgánem krajský úřad.

Leona Roháčková

 

Poslat nový komentář