Voda v přehradě? Jen dešťová!

Voda v přehradě? Jen dešťová!
ilustrační foto

 

"Víte co je nového? Už napouštějí plumovskou přehradu,“ zavolal do redakce jeden z našich čtenářů. Bohužel se mýlil. „Opravdu jsme ještě napouštět nezačali. Stoupající hladinu v  nádrži mají na svědomí deště minulých dnů,“  vysvětlila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

„S napouštěním vody do přehrady chceme začít někdy na přelomu května a června. Je jasné, že ji nenapustíme celou, ale v létě by se v ní mohlo dát koupat," slíbil na nedávné tiskové konferenci v Plumlově Radim Světlík, generální ředitel Povodí Moravy.

 

Koupání prý mají zajistit nádoby se síranem železitým, které budou umístěny na přítocích. Síran vysráží fosfor, který se do vody dostává z domácností i ze zemědělské půdy. „Sinice pro svůj rozvoj fosfor potřebují, síran jej ale vysráží, takže ho nebudou moci využít," dodal Světlík.

 

Voda podle jeho slov zůstane kvůli síranu hnědá, vedlejší účinky to ale mít nebude.

Místní a zejména zdejší podnikatelé jsou mírně řečeno nenaladěni. „Víte, když se na podzim 2009 začala přehrada vypouštět, byli tu naši politici – Radim Fiala a Ivan Langer. Slíbili, že do roka bude vše v pořádku. Tři sezony zde byly ztracené a jako to vypadá, ta letošní dopadne stejně. Prostě - tohle veledílo se postaralo o likvidaci celé řady živnostníků, čtyři roky by to tady držel jen blázen," nechal se slyšet bývalý majitel komerčního rekreačního objektu, ležícího u přehrady.

(rl)

 

 

Poslat nový komentář