Německo zavádí minimální mzdu. Osm a půl eura

Německo zavádí minimální mzdu. Osm a půl eura
ilustrační foto

Dolní komora německého parlamentu schválila plošné zavedení minimální mzdy, má začít platit od příštího roku. Má činit přes 230 korun, tedy 8,5 eura za hodinu. Docela rozdíl proti českým 51 korunám, že?

V Německu dosud zákon výši minimální mzdy nestanovoval. Nejnižší platy určovaly v některých odvětvích dohody odborů se zaměstnavatelskými svazy. Úroveň minimální mzdy se tak lišila podle oborů i podle spolkových zemí.

"Když to čtu, jen se mi zvedne adrenalin. V Prostějově znám desítky lidí, co dřou jak koně za pár šupů. Od prodavaček v supermarketech po dělníky v kovovýrobě. Když jsem před třemi lety nastupoval do zahraniční firmy, měl jsem nástupní plat 12 tisíc hrubého. Pro 35letého otce dvou dětí docela málo. Dnes je moje mzda o polovinu větší, ale jen proto, že dělám v nepřetržitém provozu," sdělil PvNovinkám Tomáš.

Z aktuálních dat Eurostatu vyplývá, že na nejvyšší minimální mzdu mají v Evropské unii nárok zaměstnanci v Lucembursku - 1 921,03 eura měsíčně, tj. 314,4 koruny za hodinu. Oproti tomu v Bulharsku je minimální mzda 28,45 koruny za hodinu. Češi si po loňském zvýšení mají vydělat nejméně 50,6 koruny za hodinu, což je čtvrtá nejnižší minimální mzda v EU. Nižší kromě Bulharska mají jen Litva a Rumunsko. (ber)

 

Poslat nový komentář