Studna pro Smetanovy sady se začne vrtat v srpnu

Studna pro Smetanovy sady se začne vrtat v srpnu
ilustrační foto

Pro závlahu Smetanových sadů bylo plánováno využití původní studny, vybudované za druhé světové války v lokalitě Přikrylova náměstí. Studna je ale podle průzkumu částečně zborcená, navíc pramen není k závlaze parku postačující. Bude proto nutno vyvrtat novou.

 

Odbor rozvoje a investic se problematikou zabývá již od loňského roku. Bývalá studna se nachází pod komunikací, která je v majetku Olomouckého kraje. „V této souvislosti bylo nutné získat souhlasná stanoviska majitele komunikace, vodohospodářského orgánu, ale zejména památkářů, protože se jedná o stavbu v památkové zóně města. Projektová dokumentace je dokončena, po provedení hydrogeologického průzkumu jsme nalezli optimální řešení,“ poznamenal už před časem náměstek primátora Zdeněk Fišer s tím, že nejschůdnější cestou je nový vrt.

„Na studnu jsme již obdrželi vyjádření památkářů, bude požádáno o stavební povolení - vodohospodářský souhlas,“ sdělila PvNovinkám v pátek mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Se zahájením prací počítá magistrát koncem srpna. Zrevitalizovaný park tedy pro tuto sezonu bude i nadále zavlažován mechanicky. „Moc to nechápu, že nezjistili dřív, že studna je špatná a má malý průtok vody. Než to dodělají, bude podzim,“ nechal se slyšet Jiří B., který bydlí přímo naproti sadů. „To jsou fakt ušetřené peníze,“ dodal.

Původní studna má podle čerpací zkoušky průtok čtyř metrů krychlových vody za den, potřeba je minimálně 10x větší. „ Za vodu ročně zaplatíme kolem 360 tisíc korun,“ uvedl Fišer. (ber)

Poslat nový komentář