Flora Olomouc se chystá na letní etapu

Flora Olomouc se chystá na letní etapu
ilustrační foto
Další fotky: 
Flora Olomouc se chystá na letní etapu
Flora Olomouc se chystá na letní etapu
Flora Olomouc se chystá na letní etapu
Flora Olomouc se chystá na letní etapu

Putování kvetoucí pouští, pralesem a zahradou Kvetoucí poušť, prales i zahrada plná růží. Takové téma má letošní srpnová Flora Olomouc. Uskuteční se sice až v srpnu, přípravy na jeden z největších mezinárodních zahradnických svátků jsou ale už v plném proudu.

Letní etapa nejstarší české květinové akce nabídne procházku „Rozkvetlou pouští, pralesem zahradou“. Hlavní výstavní expozici s tímto tématem navrhl jeden z nejznámějších českých zahradních architektů profesor Ivar Otruba. „O ukázky unikátní pouštní flory a zajímavé pohledy do zákoutí pralesní květeny se postarají členové Unie botanických zahrad ČR. Exotiku na Hanou přinese i premiérová expozice, kterou pro Floru připravuje velvyslanectví Nigerie v ČR, s ukázkami květeny i kultury vzdálené africké země,“ vysvětluje garant výstavy Vojtěch Zahradník a dodává, že návštěvníci nebudou postrádat ani tradiční pestrobarevnou záplavu letních květin a trvalek, o kterou se postarají čeští a moravští pěstitelé, zahradníci a zahrádkáři.

Letošní Flora se vrátí i k akci, která ji proslavila už v minulosti – výstavě „Vyznání růžím“, která slibuje skutečné skvosty a výjimečné zážitky. „Největší pozornost bezesporu připoutá magnet expozice, doslova zářící růže Abrakadabra ze skupiny Beetrose, čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku. „Splň se, co říkám“, tak zní překlad jejího aramejského názvu, patrně nejstaršího mystického slova na světě - a růže své poslání určitě vyplní. Alespoň na Floře, kde v sobotu 16. srpna absolvuje slavnostní křest. Návštěvníci výstavy budou totiž vůbec prvními, kteří si výpěstky překrásné růže budou moci zakoupit za speciální výstavní cenu,“ uvedla tsiková mluvčí výstaviště Zuzana Studená. Na evropských trzích se Abrakadabra objeví v listopadu 2014 a v České republice až na jaře 2015. Výjimečný bude v expozici i souborný unikát, pro Floru speciálně vybraná kolekce růží z Růžového sadu Památníku Lidice, ve kterém je na volné ploše o rozloze 3,5 hektarů vysázeno přes 200 odrůd růží v celkovém počtu 23 000 keřů. Památníku je darovali profesionální i amatérští pěstitelé z celého světa.

Součástí hlavní expozice bude velká přehlídka řezaných květin vrcholného léta, lilií, mečíků, jiřin, či kosatců domácích pěstitelů. Potěší i soutěžní expozice Svazu květinářů a floristů: špičkoví domácí květinoví aranžéři budou soutěžit o nejkrásnější „Letní věnec z růží“. Zahrádkářům, chalupářům i kutilům nabídne letní Flora příležitost vybrat si z pestré nabídky zahradnických trhů s květinami, rostlinným materiálem, zahradnickými pomůckami a hobby potřebami. Každodenní doprovodný program přinese zábavu a hezké hudební zážitky dětem i dospělým.

Brány letní Flory Olomouc 2014 budou otevřeny od 14. do 17. srpna. Na Floru se budete moci podívat i vy, protože připravujeme soutěž o vstupenky. (red)

 

Poslat nový komentář