Světový den boje proti žloutenkám vyzývá: Zamyslete se znovu!

Světový den boje proti žloutenkám vyzývá: Zamyslete se znovu!
ilustrační foto
Další fotky: 
Světový den boje proti žloutenkám vyzývá: Zamyslete se znovu!

Dnes si připomínáme Světový den boje proti infekčním žloutenkám. Přestože podle Světové zdravotnické organizace patří žloutenka typu B celosvětově do první desítky nejčastějších příčin úmrtí, stále se tato nemoc podceňuje.

Přitom podle statistik Světové zdravotnické organizace na celém světě zemře každý rok na virové hepatitidy a jejich následky téměř 1,4 milionu lidí, což je více než např. pacientů s HIV/AIDS. Zatímco proti žloutence A a B se lze chránit očkováním, proti zbylým typům zatím tato ochrana neexistuje. Výskyt žloutenky typu B v ČR naštěstí klesá díky plošnému očkování dětí, starší dospělí však chránění nejsou. Žloutenkou typu A, proti níž se očkuje pouze dobrovolně, onemocní u nás každoročně několik stovek lidí. Podle Světové zdravotnické organizace se virová hepatitida stále častěji podceňuje, přestože například patří k hlavním příčinám rakoviny jater.

Celosvětově je prozatím popsáno sedm typů této nemoci, ale nejčastěji se lidé setkávají s viry A, B, C a E. Zatímco hepatitida A a E se přenáší orální cestou (ať už ve formě kontaminované vody, potravy či „špinavýma rukama“ po dotyku s infikovaným předmětem), pro hepatitidu B a C je typický přenos tělními tekutinami, např. krví nebo pohlavní cestou.

Virus žloutenky typu A a B se vyskytuje na všech kontinentech. Celosvětově se každý rok objevuje přibližně 1,4 milionů případů hepatitidy A. Více než 780 000 lidí umírá každý rok v důsledku nemoci způsobené hepatitidou B. Česká republika spadá dle Světové zdravotnické organizace do zemí se středním rizikem nákazy.

Cílem celosvětové kampaně s letošním mottem HEPATITIDA: Zamyslete se znovu!(„HEPATITIS: Think again!“) je zvýšit povědomí o tomto infekčním onemocnění a připomenout si rizika stejně jako možnosti, jak se před jednotlivými typy nemoci chránit. (red)

Poslat nový komentář