Majitelem auta je i autobazar

Majitelem auta je i autobazar
ilustrační foto

Z bazarů postupně zmizí auta po prvním majiteli vozu. Změny v přihlašování aut způsobily, že vlastníkem je ve velkém technickém průkazu autobazar, přestože s autem prakticky nejezdil.

„Auto u nás stojí třeba dvacet dní a najede 20 kilometrů na projížďce. Přesto budeme v technickém průkazu vedeni jako druhý majitel. To znamená, že z nabídek by měly zmizet veškeré vozy s informací: auto po prvním majiteli,“ uvedl majitel jednoho z prostějovských autobazarů, který si vyžádal i stanovisko České obchodní inspekce.

„Musíme uvádět pravdivé informace a pravdivou informací je podle České obchodní inspekce to, že auto mělo dva majitele," dodal. Podle něj to není ideální, auto už není pro kupce tak zajímavé. A při dalším prodeji přes bazar to papírově budou už čtyři majitelé, přestože fakticky s ním jezdili pouze dva.

Ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josef Pokorný v tom ale nevidí problém. Zvláště po spuštění ministerské aplikace kontrolatachometru.cz, která využívá databáze stanic technických kontrol. „První údaj je po čtyřech letech od první registrace nového vozidla. Potom pravidelně údaje po dvou letech, případně evidenční kontroly z důvodu prodeje auta. “Kdo chce koupit ojetinu, musí hledat co nejvíc informací,“ konstatoval. (ber, čtk)

Poslat nový komentář