Nemocnice má nový přístroj pro automatické stanovení kvantitativní citlivosti bakterií k antibiotikům

Nemocnice má nový přístroj pro automatické stanovení kvantitativní citlivosti bakterií k antibiotikům
ilustrační foto

Oddělení laboratorní medicíny Nemocnice Prostějov má na úseku mikrobiologie nově k dispozici inovativní automatický přístroj MicroScan®WalkAway® Systems. Vybavení v hodnotě více než 1,5 miliónu korun slouží ke kvantitativnímu stanovení citlivosti bakteriálních kmenů na antibiotika. Lékařům zároveň nabízí větší škálu dostupných antibiotik, která mohou použít v léčbě zejména závažně nemocných pacientů.

Oddělení laboratorní medicíny Nemocnice Prostějov je druhou laboratoří v České republice, kde je přístroj instalován. Prvním pracovištěm byla rovněž laboratoř skupiny AGEL, a to v Ostravě - Vítkovicích. Přístroj slouží ke kvantitativnímu stanovení citlivosti bakterie na antibiotika, což znamená, že ze zpracovaného výsledku se lékař dozví minimální koncentraci antibiotika, která je schopna daný mikroorganismus usmrtit.
Jedinečnost nového zařízení spočívá v technologii panelů (destiček), které jsou potaženy standardní koncentrací vakuově zmraženého (lyofilizovaného) antibiotika. Tím je docíleno stability antibiotika i při jeho dlouhodobém skladování při pokojové teplotě. Na jednom panelu je možné testovat i více než 30 antibiotik a společně s nimi i provést testy potřebné k vyhodnocení antibiogramu. Tato nová metoda nahradí stávající, která vyžadovala více manuálních postupů, další spotřební materiál a byla náročnější na interní kontrolu kvality.
Dosud v laboratoři používali 6 typů destiček s 12 antibiotiky, přičemž stabilita antibiotik závisela na uchování v mrazničce. „Odečet byl prováděn subjektivně zrakem dle přiloženého schématu, které se měnilo v čase. K vyhodnocení antibiogramu byly často potřebné další doprovodné testy,“ vysvětluje přednosta Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční David Stejskal. Na novém přístroji probíhá kultivace, odečet, interpretace a přenos výsledků plně automaticky, což zaručuje standardizaci postupu a vyloučení lidské chyby. Další výhodou je také snadnější nanášení mikroorganismů, používaní jen jednorázových pomůcek a méně časté provádění kontrol.
Citlivost bakteriálních kmenů na antibiotika je novou metodou prováděna především u bakteriálních kmenů, které pocházejí od hospitalizovaných pacientů, dále u stále častěji se vyskytujících kmenů s vysokým stupněm rezistence, v případě zjištění přítomnosti mikroorganismů v krvi, ale také na vyžádání kteréhokoliv z lékařů. (Zdroj Nemocnice Pv)

Foto: Nemocnice Pv

Poslat nový komentář