Proběhlo druhé setkání vedení města s občany

Proběhlo druhé setkání vedení města s občany
ilustrační foto

Tradiční setkání vedení města s občany Čechovic, Krasic a Domamyslic přineslo řadu otázek. Lidé se ptali na parkování, retardéry nebo třeba chodníky. Padla i pochvala za městskou zeleň v této lokalitě, cyklostezku a vybudování nového hřiště.

Všechny přítomné v úvodu přivítala primátorka města Prostějova Alena Rašková a slova se ujal první náměstek Zdeněk Fišer, který přítomné seznámil s největšími investicemi, které se zde realizovaly. Nejvyšší finanční obnos si vyžádala stavba hřiště s umělým povrchem, zhruba 5,5 milionu korun. Lidé se zajímali o chodníky, parkování nebo retardéry.

Jedním z dotazů bylo téma nedokončeného chodníku za prodejnou v Čechovicích, vedoucí kolem bývalého mlýna. „Chodník jsme pochopitelně chtěli vybudovat. Dostali jsme se ale do sporu s Dopravním inspektorátem Prostějov, který poukazoval na tamní stísněné prostory. Dokončení chodníku nám nepovolili. Ale je jistý způsob, jak se s tím vypořádat. Ten jsme například zvolili ve Vrahovicích, kde měli podobný problém. Využili jsme zpevněnou krajnici, která nahrazuje chodník. Nejde o chodník oficiální, ale o vydlážděnou krajnici, kudy lidé mohou chodit,“ vysvětlil možný způsob nápravy náměstek Fišer.

Dalším tématem, které trápí tamní obyvatele, je málo parkovacích míst a slabé osvětlení na příjezdové cestě u nově zbudovaného hřiště. „Podíváme se na tento problém, co se s tím dá udělat. Vím, že je zde velký pohyb osob i aut,“ slíbil náměstek Jiří Pospíšil.

Otázkou, která též padla na už druhém setkání vedení města s občany, byly retardéry na komunikacích. „Tady jde také o rozhodnutí Dopravního inspektorátu v Prostějově, který retardéry požadoval z důvodu zpomalení dopravy. V tamní lokalitě se totiž budou napojovat příjezdové cesty z míst, kde je v plánu výstavba rodinných domů. Podmínkou vyústění těchto komunikací na hlavní cestu bylo zpomalení rychlosti,“ vysvětlil Fišer.

Obyvatelé se mimo jiné dotazovali i na možnost vybudování dětských hřišť, kterých je v lokalitě s novou bytovou zástavbou mezi Krasickou a Západní ulicí málo. „Problémem je hluk, který se z těchto hřišť šíří, a to někomu může vadit. Je ovšem jasné, že rodiče s dětmi po tomto vybavení sídliště volají. Naší praxí je svolat jakési minireferendum, aby byl jasný většinový názor. Pak se záměr buď realizuje, nebo se od něj ustoupí,“ vysvětlil postup Fišer.

Z tohoto setkání byl pořízen oficiální zápis, který projedná porada vedení a přidělí příslušným odborům úkoly na základě podnětů občanů.
Další setkání vedení města s obyvateli bude 15. října 2015 ve Vrahovicích. Lidé se sejdou v 17 hodin v tělocvičně Základní školy Prostějov, v ulici V. Majakovského 1. (red)

Poslat nový komentář