Město zvýší nájemné v bytech. Po osmi letech

Město zvýší nájemné v bytech. Po osmi letech
ilustrační foto

Po osmi letech v Prostějově dojde k úpravě nájemného městských bytů. Dotkne se celkem 1 104 bytů, zvýšení se vyhnou jen byty s rozlohou nad 100m² v centru města.

Rada města Prostějova schvaluje

a) nájemné ve všech městských bytech s rozlohou do 100 m², s výjimkou bytů v domech uvedených v bodech b), c) a d) ve výši 61,74 Kč Kč/m²

b) nájemné v domech DPS Finská 9, Hacarova 2, Polišenského 1 a 3 ve výši 56,40 Kč/m²

c) nájemné v domech DPS Brněnská 40, 42 a 46, Fanderlíkova 38, Kostelecká 17, Polská 13 a v domech J. Zrzavého 3975, M. Pujmanové 10 ve výši 48 Kč/m²

d) nájemné v domech Šárka 9 a 11 ve výši 31,20 Kč/m²

„Zvýšení nájemného se dotkne nájemních smluv na dobu určitou při prodlužování těchto smluv a u smluv na dobu neurčitou okamžitě po splnění všech zákonných podmínek. Tržní nájemné se v Prostějově pohybuje okolo 100 až 130 korun za metr čtverečný,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Všechny nájmy se tedy zvednou o 20% s výjimkou Jezdecké 6, kde bylo nájemné pouze 26 korun za Kč/m². Nově dojde ke sjednocení nájmů s ostatními byty, podle bodu a) výše uvedeného usnesení, tedy na 61,74 Kč/m². Vzhledem k tomu, že jsou zde všechny smlouvy na dobu jednoho roku, bude legislativně možné zvýšit nájemné při prodloužení smlouvy. Kvalita bytu je srovnatelná s ostatními městskými byty.

 

„Z tohoto zvýšení jsme vyjmuli byty nad 100 metrů čtverečných plochy, neboť se jedná převážně o byty ve starších, nezateplených domech s vysokými stropy, a tedy s vysokými nároky na energie. Těchto bytů je 44 a celková částka nerealizovaného navýšení činí 634 tis. korun za rok,“ doplnil náměstek Pospíšil. Při zvyšování nájemného u smluv, které jsou na dobu neurčitou, bude vše oznámeno doporučeným dopisem a po třech měsících může dojít ke zvýšení nájemného. (red)

Poslat nový komentář