Olomoucká Veteran Arena bude větší. Ale letos neotevře

Olomoucká Veteran Arena bude větší. Ale letos neotevře
ilustrační foto

Unikátní olomouckou sbírku historických automobilů a motocyklů československé produkce ve Veteran Areně doplní příští rok historické vozy zahraničních automobilek, zejména z Velké Británie, které nejsou v naší zemi příliš známé. Nové výstavní expozici ale předchází aktuální rekonstrukce haly, kterou doplní přístavba. Veteran Arena bude proto letos návštěvníkům uzavřena.

Přístavba zvětší výstavní plochu o 1 200 metrů čtverečních. V nově otevřené aréně bude kompletně vyměněno a zmodernizováno osvětlení exponátů, dojde ke zvětšení a zastřešení vstupního portálu a změn k lepšímu se taktéž dočká sociální zařízení. K pohodlí návštěvníků přispěje také nové parkoviště ze zvýšeným počtem parkovacích míst. Zmodernizuje se výstavní plocha věnovaná expozici umění a výstavy historických strojů. V nových prostorách vznikne menší expozice historických hasičských stříkaček.

Celkově bude v rozšířené budově muzea k vidění na 180 automobilů, čtyřicet motocyklů a mnoho dalších exponátů související s historií motorismu - stabilní motory či benzinové stojany. Srdcem sbírky jsou automobily československé předválečné výroby, zejména Tatra, Wikov, „Zetka“, Praga, Aero a Škoda. V muzeu můžete od roku 2011 shlédnout unikátní automobily Wikov vyráběné v nedalekém Prostějově. Veteran Arena je jediné muzeum na světě, kde uvidíte největší ucelenou kolekci unikátních vozů značky Wikov na jednom místě, kolekce čítá zhruba 17 kusů. Své exponáty, unikátní vozy značky Praga, do Veteran areny dlouhodobě zapůjčil sběratel Hubert Grmela z Dobrochova.

Veteran Arenu dosud navštívilo zhruba 300 tisíc lidí. Její znovuotevření je plánováno na duben příštího roku. Více informací naleznete na www.veteranarena.cz, email: info@veteranarena.cz. (ber)

Foto: veteranarena.cz

Poslat nový komentář