V Čechách pod Kosířem bude nová expozice Mánesových děl

V Čechách pod Kosířem bude nová expozice Mánesových děl
ilustrační foto

Zámek v Čechách pod Kosířem se pyšní kolekcí 14 obrazů významného českého malíře 19. století Josefa Mánesa, vůbec největší sbírkou v Čechách. Na podzim se zde otevře nová expozici Mánesových kreseb a grafik, na kterých zachytil prostý lid. Jejich faksimilie budou zapůjčeny z Národní galerie.

Mánes je se zámkem v Čechách pod Kosířem osobně spjat, pobýval tady mezi lety 1849 až 1870 a vytvořil zde řadu prací.„Na zámku máme již nyní unikátní sbírku čtrnácti Mánesových maleb, které tady vznikly buď přímo na zámku nebo v souvislosti s jeho pobytem zde. Dosud nám ale bylo vytýkáno, což reflektujeme, že zde nezmiňujeme autorovu lidovou tvorbu. Chtěli jsme to sem také zahrnout, ale do zámecké expozice se jeho Hanačky nehodí. Hledali jsme pro ně proto nové prostory," uvedl kastelán Martin Váňa.

Novou expozici chce správa zámku otevřít v Mánesově altánu v zámeckém parku, který je nyní nevyužitý. Druhá část bude součástí zámeckých prostor. „První část v Mánesově altánu bude zaměřena na jeho folklorní tvorbu a otevřena by měla být 28. září při příležitosti takzvaného Velkého setkání Hanáků. Druhá část, která bude přímo na zámku, bude zahrnovat kresby a grafiky, které vznikly z jeho kontaktu se zdejším zámeckým panstvem. Půjde o dopisní papíry, které pro ně maloval, či pohledy na zámek," doplnil Váňa.

Nová expozice by měla zahrnovat přes 80 Mánesových kreseb, jejichž majitelem či správcem je většinou Národní galerie. Zámek se na ni nyní obrátil kvůli vytvoření kopií. „Národní galerii žádáme o 85 kreseb, které vytvořil Mánes v souvislosti se svým pobytem v Čechách pod Kosířem. Jde nám opravdu o díla, která jsou s tímto místem spjata," dodal kastelán. (ber)

Ilustrační foto: NG Praha

Poslat nový komentář