Znečistilo vám oblečení projíždějící auto? Obraťte se na magistrát

Znečistilo vám oblečení projíždějící auto? Obraťte se na magistrát
ilustrační foto

Už se vám někdy stalo, že vás při chůzi po chodníku postříkalo vodou z louže projíždějící auto? Máte nárok na odškodnění. Jenže cesta k němu nebude zrovna lehká.

Ve věci znečistění oblečení můžete podat písemnou žádost, která bude obsahovat místo, datum, čas, popis události, předpokládanou výši škody (náklady na vyčištění) a kontakt na vás. Žádost můžete doručit osobně na Finanční odbor Magistrátu města Prostějova, nebo korespondenčně na podatelnu.

Pokud si ale myslíte, že škodu město proplatí obratem, jste na omylu. „Obecně by se mohlo jednat o pojistnou událost. V takovém případě po obdržení popisu události a vyčíslení škody postoupí město událost pojišťovně. Současně tam zašle i vyjádření odboru správy a údržby majetku města se stanoviskem,“ sdělila PvNovinkám mluvčí radnice Jana Gáborová. Pokud by byla vina na straně města, mohla by škodu uhradit pojišťovna. „Pokud se vina města neprokáže, nelze očekávat úhradu,“ doplnila.

Škodu můžete požadovat i po řidiči vozu prostřednictvím Policie ČR. Může totiž jít o přestupek silničního zákona, za nějž může hrozit řidiči pokuta, včetně uhrazení nákladů za vyčištění oděvu. Řidič se, dle zákona, musí na silnici chovat tak, aby svým jednáním neohrožoval život nebo majetek ostatních a přizpůsobit svou jízdu technickému stavu komunikace. (ber)

Ilustrační foto: ber

Poslat nový komentář