Záchytka se potýká s neplatiči. Dluží jí na 40 milionů

Záchytka se potýká s neplatiči. Dluží jí na 40 milionů
ilustrační foto

Na protialkoholní záchytné stanici v olomoucké Vojenské nemocnici skončilo loni zhruba šestnáct set lidí. Po vystřízlivění ale větší část z nich za svůj pobyt nezaplatila, a tak má záchytka v pohledávkách 40 milionů. Většinou nedobytných.

Olomoucká záchytná stanice je jedinou v kraji, podnapilé lidi sem vozí z celého regionu. Za nocleh zde zaplatí 2 500 korun s tím, že pokud zaplatí do tří dnů, mohou zaplatit jen 1 600 Kč. Jenže tak učiní jen málokdo.

Příkladem může být Jiří Š.. Známý prostějovský bezdomovec je na záchytce jako doma. „Jsem jeden z mála, kdo po odchodu ze záchytky složenku nezahodí. Mám je pečlivě uschované. Všechny," říká. Kolik jich je ale počítat nechce. „No, mám je tak různě. A nezaplatím. Z čeho taky, vždyť nic nemám a ani neberu žádné dávky," krčí rameny. Za léta své „spolupráce“ se záchytkou se s valnou většinou personálu zná. „Nejsem agresivní, většinou mě tam vezou, abych třeba neumrzl. Takže problémy nedělám," dodává.

Ani jeho kolegové, se kterými se na ulicích Prostějova potkává, za záchytku neplatí. Nemají z čeho a exekutor pro ně nebezpečí neznamená.

„Na místě nebo v kratším časovém úseku zaplatí pouze 21 procent zachycených, ze zbylých 79 procent se soudně nebo exekucí daří vymoci asi 30 procent," říká primář psychiatrického oddělení vojenské nemocnice Zdeněk Faldyna. Za 12 let provozu stanice se pohledávky vyšplhaly už na zhruba 40 milionů korun. Přibližně polovinu této částky představují samotné dluhy neplatičů, druhou náklady na vymáhání. (ber)

Ilustrační foto: MP

Poslat nový komentář