Antisemitismus v dobovém tisku. Od Mnichova k Protektorátu

Antisemitismus v dobovém tisku. Od Mnichova k Protektorátu
ilustrační foto

Přednášku složenou ze dvou témat pořádá 14. 3. 2019 od 16:00 hodin ve farní budově Českobratrské církve evangelické U Kalicha 1 v Prostějově spolek Hanácký Jeruzalém ve spolupráci s Klubem vojenské historie DUKLA.

„První část přednášky povede David Kovář, student Gymnázia Jiřího Wolkera, který se tématu antisemitismu věnoval ve své studentské odborné činnosti, s níž se v celostátním kole SOČky umístil na krásném šestém místě. Jednou z konzultantek jeho práce byla Marie Dokoupilová z prostějovského muzea, pod jejímž vedením zkoumal články periodika Hlasy z Hané, které vycházely v Prostějově do roku 1945. Zaměřil se na to, jak noviny interpretovaly například zapojení židovské komunity do veřejného života v Prostějově ve 20. letech minulého století, a jak se osobní postoje jednotlivých redaktorů více či méně promítaly do článků o této komunitě,“ říká předseda spolku Hanácký Jeruzalém Michal Šmucr s tím, že David Kovář ve svém výzkumu pokračuje porovnáváním dalších regionálních periodik z období první republiky.

Druhá část podvečera bude věnována obsazení zbytku Československa a vzniku Protektorátu. Přednášejícím bude Zdeněk Bezrouk z Klubu vojenské historie DUKLA Prostějov.

„Ten shrne známá i méně známá fakta o důsledku Mnichovské dohody v našem regionu a krátkém životu tzv. druhé republiky, a to včetně demobilizace československých jednotek, které měly původně chránit republiku v pohraničních opevněních, dále shrne údaje o záboru německého brodeckého ostrůvku na podzim roku 1938 německými vojenskými oddíly a nakonec také fakta o německé okupaci Prostějova v březnu 1939. Připomene také skutečnost, že obsazením zbytku Československa spadlo Němcům do rukou v Prostějově strategické vojenské letecké učiliště,“ dodává Šmucr.

Přednáška se koná v předvečer neslavného 80. výročí vzniku Protektorátu Čechy a Morava.

(Jana Gáborová)

Poslat nový komentář