Cyklisté, zbystřete. Na světě je hlasitý zámek

Cyklisté, zbystřete. Na světě je hlasitý zámek
ilustrační foto

Nejen Prostějov trápí krádeže jízdních kol. Zloději překonávají i zámky domů, ne tak těch, které mají chránit naše dvoukolové stroje. Zdá se ale, že na trhu je novinka, která cyklistům v ochraně majetku pomůže. O zkušenost s tzv. hlasitým zámkem se s PvNovinkami podělil František Š.

„Na kole jezdím od dětství a využívám ho mnohem častěji, než auto. Za posledních dvacet let jsem o řadu svých bicyklů přišel. Něco ukradli ze sklepa, čtyři na území města. Vždy jsem je měl zabezpečeny kvalitním zámkem, ale nepomohlo to. Za nejbezpečnější jsem pokládal podkovu. Asi byla, ve stojanu zůstal aspoň rám. Vše ostatní bylo pryč," říká. Na Vánoce si naložil tzv. hlasitý zámek. „Je to spirálový zámek vybavený alarmem s hlasitostí až 110 decibelů. Reprouktor na hlavici zámku je krytý kovovou mřížkou a po zacvaknutí volného konce spirály do hlavice jen pípne signalizátor, že je zámek zajištěný. Pak stačí miniaturním tlačítkem na hlavici aktivovat alarm, jenž po stisknutí tlačítka opět zvukově potvrdí, že je zapnutý," vysvětluje František. K zámku patří tři klíče. Jakmile se zámek pohne, aniž by byl v zámku klíč, dvakrát hlasitě pípne, aby nenechavce varoval. Pokud se v zámku ani potom neobjeví klíč a s kolem se stále hýbe, spustí se 110db alarm, který je hodně slyšet a není to nic příjemného. „Alarm jde vyřadit jen zasunutím klíče do zámku. Ani přestřižení lanka ho nevyřadí, protože ve spirále je senzor, který hlídá i tuto možnost," uvádí.

Baterie v hlavici má celkem dlouhou výdrž, takže na případného zloděje bude upozorňovat docela dlouho.

„Doufám, že jako ochrana proti zlodějům bude fungovat. Zkusil jsem ho a přiběhl i soused, který bydlí nějakých padesát metrů ode mne," dodává František. (ber)

Foto: haven.cz

Komentáře

Kde ho koupím tenhle typ. Menšík

Poslat nový komentář