Válečných veteránů jsou v Olomouckém kraji tisíce. Bude jim sloužit komunitní centrum

Válečných veteránů jsou v Olomouckém kraji tisíce. Bude jim sloužit komunitní centrum
ilustrační foto

V prostorách Domu armády v Olomouci, kde dnes sídlí restaurace U Huberta, zřídí Vojenská nemocnice Olomouc komunitní centrum pro válečné veterány. Bude především pro novodobé válečné veterány, kterých je v Olomouckém kraji už přes dva tisíce. Sloužit bude pro setkávání veteránů či jejich rodinných příslušníků a podporovatelů. Budou se tam pořádat i výstavy, školení, besedy.

Válečný veterán je voják Armády České republiky, který plnil úkoly v zahraniční misi. Musí ale splňovat podmínky zákona o válečných veteránech. V Česku má nyní tento status na 16 tisíc lidí, většinou účastníků novodobých misí. Jen v olomouckém kraji, kde sídlí druhá největší posádka v republice, jich je přes 2 tisíce. Letos pro ně v Olomouci vznikne speciální komunitní centrum.

Veteráni mají podle ředitele olomoucké Vojenské nemocnice Martina Svobody často problém s návratem do běžného života, s nalezením práce, mohou se potýkat s psychickými potížemi. V centru jim budou připraveni pomoci. Nebude ale pouze pro ně, ale i pro jejich blízké. „V době, kdy je voják nasazen, nebo když dojde ke zranění čí úmrtí, tak chceme být těm blízkým k pomoci,“ dodal ředitel. Kromě toho budou v místě probíhat i besedy a přednášky pro veřejnost.

Otevření centra, jehož výstavba bude stát zhruba 4 miliony, je plánováno na závěr letošního roku. Další takové centrum funguje v Brně, jiné na území ČR není. (ber)

Ilustrační foto: kcvvbrno.cz

Komentáře

Super

Poslat nový komentář