Zapomenutí rodáci Lenka Horňáková Civade

Zapomenutí rodáci Lenka Horňáková Civade
ilustrační foto

Spisovatelka, novinářka a malířka Lenka Horňáková-Civade (1971) se narodila a vyrůstala v Prostějově. Vystudovala VŠE a začala se studiem na FFUK. To už bylo po sametové revoluci a ona dala před dokončením studií přednost cestování, které se jí stalo osudným: Setkala se se svým budoucím manželem a od roku 1998 žije s ním a rodinou v Provence ve Francii. A často se vrací domů, do Česka, kvůli knihám i výstavám. V Prostějově jsme se s ní na besedě o jedné z knih setkali v roce 2017.

Na pařížské Sorbonně vystudovala výtvarné umění, kterému se věnuje aktivně: její kresby, akvarely a olejomalby jsou zastoupeny ve sbírkách v Austrálii, USA i v Evropě (mimo jiné i ve sbírce města Prostějova).

S vlastí i rodným jazykem zůstala ve spojení – česky vyšly její knihy Provence jako sen (2010, Argo 2017), Lanýže (2011, Argo 2018) a Pohlednice z kavárny (2015) – každá z nich jiným literárním jazykem odráží autorčino vnímání (jiho)francouzské reality.

Titul Prioritaire. Praha–Paříž (2013) zase pohled dvou žen-cizinek, z nichž každá žije v rodné zemi té druhé. Zásadní změnu přinesl román Marie a Magdalény (Giboulées de soleil, 2017, č. Argo): Lenka Horňáková-Civade ho napsala francouzsky (česky kniha vyšla v jejím vlastním překladu), téma je naopak české, děj knihy se odehrává na moravském venkově druhé poloviny 20. století. O tom, že i svým druhým, i když ne mateřským jazykem, vládne autorka bravurně, svědčí fakt, že krátce poté, co román ve Francii vyšel, se ocitl na seznamu titulů, z nichž byl na podzim vybírán laureát významné francouzské literární ceny – Prix Renaudot. Oceněn pak byl Prix Renaudot des Lycéens a několika dalšími francouzskými literárními cenami.

Grófka (Une verriere sous le ciel, 2018) je autorčiným dalším francouzsky psaným románem s tématem vztahujícím se k Čechám – i tentokrát je osou románu vztah člověka ke svobodě a jeho místo na Zemi. Právě tato kniha získala Le Prix littériaire Richelieu de la Francophonie, cenu udělovanou Clubem Richelieu Europe. Ta se předává jednou za dva roky autorům, kteří píší ve francouzštině, aniž by to byl jejich rodný jazyk. Cena bude oficiálně předána 5. října na ročním setkání klubu v Remeši. (red)

Foto: FB

Poslat nový komentář