Před 30 lety byla svatořečena Anežka Česká

Před 30 lety byla svatořečena Anežka Česká
ilustrační foto

Svatá Anežka Česká je nejen symbolem české státnosti, ale také odpovědnosti státu vůči nemocným, starým, sociálně slabým a vyloučeným, a v neposlední řadě symbolem milosrdenství. Svatořečena byla více než 700 let po své smrti, 12. listopadu 1989 papežem Janem Pavlem II., v předvečer sametové revoluce v Československu.

Anežka Přemyslovna, zvaná Česká se narodila mezi roky 1205 a 1211 okolo 21. ledna, na svátek sv. Anežky Římské, po které dostala jméno, jako česká princezna, pravděpodobně nejmladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. a královny Konstancie Uherské.

Nejmladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. se mohla stát partnerkou několika významných evropských státníků, místo toho ale zvolila dobrovolnou chudobu a péči o potřebné. Proslula milosrdenstvím a již současníci ji pro její dobrotu označovali za svatou.

Její svatořečení bylo spojeno s převratnými změnami konce roku 1989. Pomoc sv. Anežky krátce před svou smrtí připomněl také prezident Václav Havel, který napsal: „Milá Anežko, děkujeme Ti za ochrannou ruku, kterou jsi nad námi držela. Prosím, měj ruku i nadále připravenou, třeba ji ještě budeme potřebovat.“ (ber)

Foto: cirkev.cz

Poslat nový komentář