Hejtman vydal Velké vize v malé knize

Hejtman vydal Velké vize v malé knize
ilustrační foto
Další fotky: 
Hejtman vydal Velké vize v malé knize

Nová kniha Ladislava Oklešťka, hejtmana Olomouckého kraje, vypráví příběh o tom, jak za dvacet let může vypadat region, který podle některých skomírá, zatímco autor ho považuje za černého koně celého Česka.

„Bez vizí nemá člověk budoucnost a já chci, aby Olomoucký kraj budoucnost měl. Některé z nápadů v mojí knize možná vypadají až příliš nereálně, ale to vůbec nevadí. Jen si vzpomeňte, jaký byl svět před dvaceti lety a jak vypadá dnes. To, že změny přicházejí pomalu, neznamená, že jsou malé,“ říká Ladislav Okleštěk.

Kniha pojmenovaná Velké vize v malé knize popisuje formou výletu hejtmana se svojí vnučkou to, jak by mohl Olomoucký kraj vypadat v roce 2040. Dozvíte se třeba způsob, jakým chce olomoucké hejtmanství získat do svého vlastnictví horu Praděd, která dnes patří kraji Moravskoslezskému. Pochopíte, jak budou na vesnicích fungovat lékomaty a nebo proč vojenský prostor na Libavé můžou v budoucnu využívat nejen vojáci, ale také vědci. Zásadní změny čekají na školství, dopravu nebo životní prostředí.

„Kniha je výjimečná také v tom, že nemá klasický konec. Ten totiž musí dopsat sami jeho čtenáři – obyvatelé Olomouckého kraje,“ dodal Okleštěk. Velké vize v malé knize si můžete zakoupit například v e-shopu GNOTES.CZ.

O autorovi

Ladislav Okleštěk dvacet let starostoval ve Výšovicích na Prostějovsku. Od roku 2013 je poslancem a od roku 2017 hejtmanem Olomouckého kraje. Život ale zná i z druhé strany. Pracoval v zemědělském družstvu a v době starostování podnikal, 16 z 20 let byl neuvolněným starostou a vedení obce tak bylo vlastně jeho koníčkem. Jako hejtman se angažuje zejména v sociální oblasti, je velkým příznivcem dobrovolných hasičů a fandí všem lidem, kteří dělají něco pro své okolí. V roce 2018 vyhlásil akci Oholte hejtmana na podporu charitativních a neziskových organizací v Olomouckém kraji. Občané a firmy do ní přispěli přes 150 tisíc korun, stejnou částku daroval i hejtman ze svého. Vybrané peníze poslouží na zajištění každodenní dopravy hendikepovaných dětí do speciální školy v Mohelnici. Ladislav Okleštěk je ženatý, má dceru a syna. A vnučku Alžbětku, která ho inspirovala k sepsání této knihy. (red)

Foto: olkraj.cz

Poslat nový komentář