U Krumsína vzniká nové arboretum

U Krumsína vzniká nové arboretum
ilustrační foto

Nedaleko Krumsína roste dendrologická zahrada, která bude sloužit jak veřejnosti, tak i lesníkům a posluchačům Mendelovy univerzity v Brně.  Arboretum Osina je společným projektem Vojenských lesů a statků ČR a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Dohoda o spolupráci státního lesnického podniku a brněnské univerzity tak odstartovala léta odkládaný plán na založení botanické zahrady specializující se na výzkum a pěstění dřevin, která bude sloužit lesníkům i veřejnosti na Prostějovsku. Záměr vybudovat v okolí Drahanské vrchoviny arboretum vznikl na lesnické divizi VLS Plumlov už v roce 2012, několikrát byl však odložen, naposledy kvůli kůrovcové kalamitě, na níž se musel státní podnik zaměřit. „Spolupráce s Mendelovou univerzitou dává projektu další rozměr – nový rámec. Arboretum Osina bude ve vlastnictví VLS, nicméně půjde o společný výukový a demonstrační objekt,“ dodal ředitel VLS Petr Král.

Původně se uvažovalo o třech různých územích, až nakonec zvítězila přírodní lokalita za lesní školkou u Krumsína pro svou různorodost a členitost terénu. V lokalitě se nachází dvojice rybníků Osina a Osinka. Na jednom z nich byl už v době jeho budování vytvořený ostrov, který by měl být zajímavým prvkem arboreta. K výsadbě dřevin je zde navíc možné využití několika typů ekosystémů – bažiny, rybníky, exponovaný terén a další.

Skladbu dřevin plánují lesníci VLS s univerzitou rozdělit do několika segmentů dle geografických celků – domácí vegetace, evropské druhy, druhy Asie a Euroasie, druhy severní Ameriky, druhy z oblasti Japonska i severní Afriky. Každá tato skladba dřevin má svůj výčet druhů a celkem se počítá s přibližně 500 druhy dřevin, keřů a rostlin.

Projekt areálu počítá nejen s výsadbou dřevin, ale i s budováním ostatních stavebních prvků, jako je oplocení, uzavření areálu, výstavba přístřešků, pěšin a na ně navazujících lávek.

Dendrologická zahrada by měla sloužit také veřejnosti, proto bude její prostor propojen chodníčky osazenými mobiliářem, vyroste zde altán, ostrov na rybníku Osina spojí s břehem lávka. Jednotlivými sekcemi dendrologické zahrady bude návštěvníky provázet informační systém.

Doposud se podařilo vybudovat oplocení a dřevěné přístřešky, další infrastruktura bude vznikat postupně. „Plánujeme, že Arboretum Osina bude zajímavým rekreačním místem Prostějovska, které bude sloužit jak místním obyvatelům, tak i přespolním návštěvníkům. Proto jsme také volili lokalitu u Osiny, která je na rozdíl od většiny území v naší správě na Prostějovsku mimo výcvikové prostory armády a vstup sem není nijak omezen,“ dodal Král. (ber)

Poslat nový komentář