Úřadu olomouckého arcibiskupa se ujal Josef Nuzík

Úřadu olomouckého arcibiskupa se ujal Josef Nuzík
Foto Arcidiecéze Olomouc

Při slavnostní bohoslužbě, která se v sobotu 13. dubna 2024 dopoledne uskutečnila v katedrále sv. Václava, se patnáctým olomouckým arcibiskupem a moravským metropolitou stal Josef Nuzík.

Katedrála i prostor před ní se začaly zaplňovat již od ranních hodin. Událost významnou pro celou moravskou církev si nenechalo ujít téměř tři a půl tisíce lidí, většina z nich přitom přicestovala v rámci organizovaných farních skupin s téměř dvěma stovkami kněží. Přítomna bylo rovněž třiadvacet biskupů z ČR i okolních zemí, kanovníci metropolitní kapituly, děkani olomoucké arcidiecéze nebo představení mužských i ženských řádů. Pozvání rovněž přijali zástupci veřejného života  a akademické obce, ředitelé Charit a církevních škol na území arcidiecéze, představitelé arcibiskupských společností a zástupci nekatolických církví.

V úvodu bohoslužby pozdravil shromážděné apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo a poté vyzval k přečtení papežské buly, kterou byl Josef Nuzík 9. února jmenován olomouckým arcibiskupem. Po skončení pak novému arcibiskupovi předal berlu olomouckých arcibiskupů a doprovodil ho k předsednickému křeslu, na které Josef Nuzík usedl na znamení převzetí svěřeného úřadu. (Zdroj ado.cz)

Poslat nový komentář