Problémy s odstavenými vozy trápí i Prostějov

Problémy s odstavenými vozy trápí i Prostějov
ilustrační foto MPP

Problémy s parkováním vzhledem k rostoucímu počtu automobilů znají snad všichni řidiči, kteří chtějí zaparkovat a míst ke stání je čím dál tím méně. Obyvatele hustě obydlených městských částí se často setkávají s nepojízdnými vozy – vraky, které zabírají parkovací místa. Lidé se často obrací na městskou policii, že v místě jejích bydliště je vrak a po strážnících požadují, aby takové vozidlo odtáhli. Městská policie nemá ovšem zákonné oprávnění takové vozidlo odtáhnout. 

"Drtivá většina autovraků zaparkovaných na území města neporušuje dopravní předpisy a v takovém případě nemůže být odtah realizován," říká strážník Tereza Greplová a definuje vrak podle zákona o pozemních komunikacích. "Na dálnicích, silnicích a místních komunikacích je zakázáno odstavovat silniční vozidlo, které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla. Dále se jedná o vozidlo, které není možné identifikovat prostřednictvím identifikačního čísla vozidla umístěného na karoserii nebo rámu vozidla, za čelním sklem nebo na výrobním štítku," uvádí Greplová.

Pokud hlídka zjistí automobil, který vykazuje známky vraku, vše zadokumentuje včetně fotografií a oznámí vlastníkovi komunikace. Silniční správní úřad uloží provozovateli vraku na návrh vlastníka pozemní komunikace povinnost vrak odstranit mimo pozemní komunikaci. Bohužel tenhle zákonný proces trvá obvykle několik měsíců. Může nastat situace, kdy zaparkované vozidlo evidentně dlouhou dobu neopustilo parkovací místo a má jen například prázdné pneumatiky. V takovém případě se o vrak nejedná. Pokud strážníci na místě zjistí, že vozidlo má propadlou technickou kontrolu déle jak půl roku, nezaplacené povinné ručení jsou zjištěné skutečnosti oznámeny příslušnému správnímu orgánu. (red)

Poslat nový komentář