Bezdomovce známe a snažíme se je krotit, tvrdí strážníci

Bezdomovce známe a snažíme se je krotit, tvrdí strážníci
ilustrační foto

S lidmi bez domova se Prostějov potýká stejně, jako většina českých měst. Někteří se snaží svou situaci řešit, jiným život na ulici vyhovuje. Většinou ale nevyhovuje jejich okolí. Stejně jako obyvatelům sídliště Hloučela, kde mají bezdomovci jedno z „hnízd“.

„Udělali si noclehárny před paneláky a slouží jim to tady i jako záchodky. Spí před Penny marketem, kde čekají, až obchod otevře a půjdou si koupit ranní dávku alkoholu. Spaní na lavičkách, kde je vidí i všichni ze silnice, zas taková hrůza není, jenže oni i toto prostranství používají jako záchod, a to už problém je,“ stěžuje si paní Adéla, která tudy každý den vodí děti do školy a školky.

Městská policie o těchto problémech ví a snaží se je eliminovat. „Bezdomovců není příliš mnoho, je jich evidovaných asi 30, přehled o nich mají okrskáři. Jsou to bohužel osoby, které ne vždy respektují zákony a mnohdy narušují veřejný pořádek. Často skončí na záchytné stanici, což je ovšem další problém, protože vznikají nevymahatelné pohledávky,“ vysvětlil ředitel MP Prostějov Jan Nagy. Ještě konkrétnější ve vztahu k této lokalitě byl strážník Jiří Tannert: “Tuto oblast procházím při své službě několikrát denně. Bezdomovce kontroluji a pokud požívají alkohol, odeberu jim ho. Z míst, kde jejich chování obtěžuje, je vykazuji.“

Městská policie pravidelně kontroluje lokality, kde se bezdomovci vyskytují. „Pokud někde porušují vyhlášku nebo se dopouštějí jiného protiprávního jednání, je třeba to oznámit na linku 156,“ dodal Nagy s tím, že ale nejde jen o prohřešky lidí bez přístřeší. (ber)

 

Poslat nový komentář