Kdybych byla Parkanová...

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

Naši zákonodárci stojí před otázkou – předhodit bývalou ministryni Vlastu Parkanovou policejním vyšetřovatelům, nebo ji dál chránit poslaneckou imunitou?

Tato otázka kupodivu vzbudila nejen různé reakce, ale dokonce i činy. Je to sice věc názoru, ale osobně nechápu, jak může člen vlády bránit vydání poslance k policejnímu vyšetřování s odůvodněním, že policie lže.

Nevím, zda je paní Parkanová vinna, ale otazníků a nesrovnalostí kolem nákupu letadel CASA je na můj vkus hodně. A přidám-li si k tomu informaci, že manželé Parkanovi vlastní několik nemovitostí, a že nejbohatším členem rodiny je jejich dcera, která si v letech 2005 – 2007 pořídila nemovitosti za  víc než 7 milionů korun, měla bych pro paní bývalou ministryni jednu radu – vykašlete se na imunitu!

Být na místě paní Parkanové a vědět, že jsem nevinná, sama bych požádala kolegy o své vydání. Věřím totiž ve spravedlivé a nestranné rozhodnutí soudu. Soud jediný může opravdu říct, jestli jsem pochybila či byl spáchán trestný čin.

Paní Parkanová, vysvětlování, zda jste měla či neměla povinnost vyžádat si znalecký posudek, že máte dvacet let plat poslankyně a ministryně, tudíž značné úspory – to je k ničemu. Zvlášť, jestliže jsme opravdu za ta letadla zaplatili o zhruba 600 milionů korun víc, než bylo obvyklé.

Pochybuji, že paní Parkanová mou radu poslechne (nejspíš se o ní ani nedozví). Jsem ale přesvědčena o tom, že řádné vyšetření a následný soud by v případě viny rozhodl o trestu, v případě, že by žádnou habaďůru nenašel, by ji očistil. Pokud zůstane pod ochranou imunity, nikdy lidi nepřesvědčí o tom, že je bez viny. A určitý stín pochybností nad její osobou zůstane navždy.

Olga Katolická

Komentáře

Kdybych byl Olga Katolicka

-prestal bych ctenare unavovat clanky, ktere nemaji uroven. At uz se jedna o zcela demagogicky clanek o cisteni chodniku a silnic, nebo vyse zverejneny. Tento ,,objevny" clanek-ktery v podobnych (a delsich) verzich vysel uz nekolikrat v jinych mediich nestoji za cteni.
Ocekaval bych spise nejake hlubsi zamysleni, ktere by navic vychazelo ze znalosti prislusnych zakonu-ktere mozna byly poruseny.
Moravec