Je mi (zase) hanba...

Václav Klaus patřil k velkým kritikům několika amnestií svého předchůdce Václava Havla. Oprávněně. Dnes vypustil z věznic na sedm tisíc odsouzených. Podle odborníků se prý jedna třetina z nich co nevidět do vězení vrátí.

Musím říct, že mi nevadí amnestie týkající se pachatelů menších trestných činů z nedbalosti, kvůli něčemu podobnému se k soudu může dostat kdokoli z nás. Nevadí mi prominutí domácího vězení ani veřejně prospěšných prací. Nevadí mi dokonce ani smazaná podmínka Dary Rolins, jež nese vinu na smrti motoristy. Myslím, že pro každého je dost velkým trestem žít s myšlenkou, že zavinil něčí smrt...

Vadí mi, že se na svobodu dostanou zloději recidivisté. „No, čekám tady na tátu a na bratry,“ radovala se před jednou věznicí mladá Romka. „Všichni jsou tady. Za co? No přece za čórky!“

Vadí mi, že se na svobodu dostanou notoričtí neplatiči výživného. A taky mi vadí, že nikoho nezajímá, jak mají matky samoživitelky bez alimentů vychovávat děti.

Vadí mi případ starostky, která vzala na svá bedra případ postižené ženy z romské rodiny, o kterou se nikdo nechtěl starat. Až pro ni sehnala peníze, začala se rodina „domáhat svých práv“ a starostku napadla. Nešlo sice o nic vážného, ale čeho si chcete vážit, když na podobné násilníky musíte pohlížet jako na netrestané?

Vadí mi, že Václav Klaus zlegalizoval miliardové podvody v několika kauzách.

Vadí mi, že bez trestu zřejmě vyvázne hezká řádka bankovních tunelářů – jen namátkou – manažeři Českomoravské družstevní spořitelny připravili klienty o víc než 300 milionů korun, špatné úvěry KB znamenají škodu 1,5 miliardy, kauza Čepro nám způsobila škodu 2,6 miliardy a táhne se od roku 2002, deset let se táhne kauza KTP Quantum, kdy 28 tisíc klientů přišlo o 1,35 miliardy korun (částečně jim škodu zaplatil garanční fond, tedy daňoví poplatníci)... A co takové privatizační fondy Trend a Mercia, ze kterých zmizelo 1,4 miliardy a vyšetřování se táhne 16 let...

Když se dívám na ta čísla, je mi hanba. Je mi hanba, že za třiadvacet let od sametové revoluce jsme nedokázali vybudovat právní stát. Protože to, co u nás dnes panuje, lze právním státem nazývat jen stěží.

Olga Katolická

Komentáře

Paní Katolická a tím že

Paní Katolická a tím že notorický neplatič sedí ve vězení a je živen daňovými poplatníky ( cca 400 000,- Kč za rok) se pro tu matku samoživitelku změní co?? Najednou se jí dlužné alimenty snesou shůry?? Ne - jen to stojí peníze poplatníků a je zničena i ta malá šance že by otec mohl pracovat a nějakou částku zaplatit - z vězení nezaplatí nic.. A to pomíjím to , že vyjma znásilnění muselo na vytvoření dítěte dojít konsensu daných 2 osob - takže pokud ho otec včas nevytáhnul či nepoužil ochranu.. a matka si to nepohlídala ( a nebo nepoužila ochranu) tak je to problém daných 2 lidí a má se řešit v občanskoprávní rovině.. zavření neplatiče nepomůže ničemu.. J.P.M.