Máme nového prezidenta!

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

V pátek dopoledne opět zavlála nad Pražským hradem prezidentská standarta. Přiznám se, že patřím ke generaci, jíž slova vlastenectví, patriotismus či hrdost nebyla až zas tak cizí. Dodnes mi zvuky hymny způsobují mrazení v zádech a slavnostní okamžiky svírání hrdla.

Ve svém inauguračním projevu se nový prezident zmínil se o tom, že hodlá přesvědčit  poslance a senátory, aby iniciovali vznik nového zákona  o prokázání příjmů a majetku s možností zabavit jej, pokud dotyčný jeho původ nebude umět doložit. O tom se napříč politickým spektrem hovoří už dlouho, ale bohužel, dosud jen hovoří.

Jsem přesvědčena, že Miloš Zeman bude dobrým prezidentem a v roli hlavy státu se naučí jisté pokoře. Sám se zmínil o tom, jak je oblížné unést tíhu porážky, ale také odolat pokušení, které přináší vítězství. Myslím, že vykročil správně. Svůj projev zakončil prosbou.  "Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým."

Inaugurační slib nového prezidenta se mi líbil. Myslím, že zvolil moudrá slova, i když si neodpustil malé píchnutí do vosího hnízda novinářů. Zcela určitě mu to někteří vrátí, když ničím jiným, tak alespoň kritikou oblečení první dámy. Ivana Zemanová je stejně jako její manžel také svá. S oblibou se obléká do černé a věří, že jí sluší. Ale vzpomeňte,  jak vypadala svého času mnohdy kritizovaná Dagmar Havlová! Byla prostě herečka každým coulem, ale poznenáhlu se z ní vedle Václava Havla stala skutečná dáma.

Olga Katolická

Komentáře

POPRVÉ VOLILI PŘÍMO OBČANÉ

Plně se ztotožňuji s pocity pisatelky.Mohu to potvrdit přímou účastí na ceremoniálu, který s popisovanými pocity dal zapomenout i na bolavé nohy z více jak čtyřhodinového stání.Nedočkavě jsem pak čekal na reakci médií,zda existuje jeden s ostrovů negativní deviace, zmiňovaný novým prezidentem.Potvrdilo se mi to v jemných niancích hlavních zpravodajství z nepravdivou informací o nemožnosti účasti široké veřejnosti na 3. nádvoří (bylo tam asi jen 20 lidí).Mnohem více projevily zmiňovanou deviaci internetové zpravodajské portály , zejména www.idnes.cz, www.lidovky.cz a aktualne.centrum.cz , u kterých je vybuzování averze vůči Miloši Zemanovi programovou záležitostí, a to již z prezidentské kampaně.Média vůbec nekomentovala i druhý ostrov negativní deviace, který byl při kladení věnců u sochy T.G.M. vytlačen na okraj Hradčanského náměstí, a jeho projev se omezil pouze na zazpívání slovenské hymny po doznění té české.Reakce publika u zmiňovaného pomníku bylo přátelské a spontání, okořeněné zvědavostí turistů, kteří si nového pana prezidenta chtěli zvěčnit.Byla asi tak spontání,že se nám podařilo vyfotit prezidentský pár v doposud unikátním momentu,kdy se na nás první dáma konečně usmála www.facebook.com/spozprostejov .Tečkou pro nás, za jinak příjemnými zážitky, byla jediná kaňka personálu v přilehlé restauraci,kdy jsme si museli dát horkou polévku...."...to jsou ti vidláci z Moravy?....",tak jsme bedlivě před konzumací polévku zkontrolovali.
Mgr. Miroslav Hájek, SPOZ Prostějov