Pokažený příchod jara

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

Původně jsem dnes měla nachystaný blog o tom, jak do Prostějova vtrhlo jaro. Jak lidi odhodili bundy, jak ožily zahrádky před restauracemi a před cukrárnou na náměstí stála fronta na zmrzlinu...Jenže – nemůžu se radovat, když na druhém konci světa zavládl strach, hrůza, zděšení a bolest... V Bostonu  při maratonu někdo nastražil bomby, které mimo jiné usmrtily osmiletého chlapce a zranily na dvě stovky lidí. Zatím nikdo neví, kdo za tímto útokem stojí. Podle některých teorií prý byly nálože docela amatérské, nicméně americký prezident Barack Obama jasně řekl, že šlo o teroristický čin. "Kdykoli se bomby použijí s cílem zasáhnout nevinné civilisty, je to teroristický čin," prohlásil prezident a zároveň vyzval Američany k ostražitosti. Mimo jiné slíbil, že pachatel, ať jde o jednotlivce nebo skupinu, bude zcela jistě dopaden a potrestán.Doufám, že se to americkým policejním složkám podaří. Násilí, které je navíc ještě obráceno proti  nevinným a bezbranným, je prostě neomluvitelné. Nesnáším násilí v jakékoli podobě. Kdyby to šlo, všechny teroristické mozky bych vymyla. Věřím, že za terorismem stojí fanatismus, a ten je vskutku nebezpečný. Myslím, že právě v tomto okamžiku je ta správná doba apelovat na všechny, aby zapomněli na zášť a nenávist. Nemám dar být věřícím člověkem, navíc jsem přesvědčená, že ve jménu křesťanství se odehrávaly ty nejhorší krutosti. Dcera mé životní přítelkyně je vozíčkářka. S pomocí své matky dokázala svůj handicap překonat a byť je i v sebeobsluze odkázána na pomoc druhých, její život je dnes bohatší, než život leckterého zdravého člověka. Našla zalíbení v buddhismu a jejím oblíbencem je dalajláma. Naučila mě jeho poselství, které bych dnes chtěla všem připomenout. Jak krásný by byl svět, kdyby se jím všichni řídili...„Ať se stanu v každé době nyní a navždy:  ochráncem těch bez ochrany,  vůdcem pro ty, co ztratili cestu, lodí pro ty, kteří plují přes oceány, mostem pro ty, kteří přecházejí řeky, úkrytem pro ty, co jsou v nebezpečí, svítilnou pro ty, co nemají světlo,  útočištěm pro ty, co nemají kde hlavu složit a sluhou pro všechny potřebné...“Olga Katolická

Olga Katolická

Komentáře

odpoved Helena

Diky pi. Katolická za krasne a pravdivé počteníčko.Nemám takový dar výřečnosti jako vy a proto si vaše příspěvky čtu s chutí. těším se na další.moc Vám děkuji.