Tip na výlet: Hrad Bouzov

Tip na výlet: Hrad Bouzov
Foto ber

Romantický hrad, založený na přelomu 13. a 14. století, se nachází v malebné krajině Litovelska a Mohelnicka. Do roku 1696 jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Od roku 1945 je majetkem státu. V roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku. Jeho návštěva opravdu stojí za to.

Psát o jeho historii by bylo na dlouho, za zmínku ale stojí několik zajímavostí. V letech 1896 – 1910 podnikl Arcivévoda Evžen Habsburský, který se do hradu zamiloval, náročnou rekonstrukci. Utratil za ni dvacet miliónů zlatých, na dnešní dobu šest miliard korun.

Bouzov má dvě dominanty, 45 metrů vysokou věž Hlásku, která je ale kvůli probíhající rekonstrukci uzavřena do 31. 5. 2017, a 43 metrů hlubokou studnu na jednom z nádvoří. Z té bylo při rekonstrukci vyzvednuto 100 kg mincí, ale i klíče od auta a další kuriozity.

Bouzov je plně zařízen a vybaven obrazy, uměleckými předměty, historickým i na míru vyrobeným nábytkem. Díky podobě typického romantického sídla s cimbuřími, arkýři, střílnami, funkčními padacími mosty a padací mříží, si získal přízeň filmařů a tak zde vznikla řada filmů, mimo jiné pohádky O létajícím ševci a princezně Jasněnce, Azrael, anděl smrti, Rumplcimprcampr, Království potoků, Dvanáct měsíčků.

O tomto víkendu se na hradě uskuteční netradiční prohlídky, 29. a 30. dubna je totiž věnován čarodějnicím.

Pokud se na hrad budete chtít podívat, doporučuji, abyste si on line rezervovali vstupenky. Vyhnete se dlouhým frontám.

V Bouzově ale můžete navštívit řadu dalších atrakcí.

Historický areál

Kousek pod hradem leží Historický areál, jehož dominantou je Trojský kůň. 15 metrů vysoká, 14 metrů dlouhá replika s hmotností  asi 40 tun, je největší dřevěnou stavbou na světě s veřejně přístupnými vnitřními prostory. Stavba je unikátní i z hlediska konstrukčního, projektoval ji stavitel lodí a tak např. trup koně je postaven jako obrácený lodní kýl a je využíván jako obrazárna. TK slouží nejen jako zajímavá rozhledna, kdy po 52 schodech se dostanete až do hlavy koně na vyhlídku. V areálu se nachází cel řada zajímavostí, mimo jiné střelnice, kde probíhá výcvik ve střelbě a kde si mohou zájemci  vyzkoušet svou mušku při střelbě z kuše a flobertového revolveru. 

Relax park Bouzov

U parkoviště v blízkosti hradu se nachází další atrakce, Relax park. Nabízí jízdu na minikárách po 525 m dlouhé dráze s mnoha zatáčkami, obří trampolínu - 9 x 12 m či 137 metrů dlouhou lanovku. V lese okolo hradu Bouzov jsou rozmístěny pevné kontroly orientačního běhu. K dispozici jsou mapy se všemi kontrolami nebo mapy s předtištěnou tratí pro začátečníky. (ber)

 

 

Poslat nový komentář