Cenu kraje získali Eva Suchánková i Karel Novák

Cenu kraje získali Eva Suchánková i Karel Novák
ilustrační foto
Další fotky: 
Cenu kraje získali Eva Suchánková i Karel Novák

Prostějov uspěl se dvěma nominacemi na Cenu Olomouckého kraje. Za výjimečný počin roku v oblasti umění ji získala Společnost Historia, TF Studio – Tomáš Fraus a cine4net za vytvoření dokumentárního filmu Historia. Druhým úspěšným želízkem v ohni byl fotograf Karel Novák, který se stává nositelem Ceny hejtmana za výjimečný počin v oblasti kultury – za úspěšnou účast na prestižních výstavách v roce 2013. Obě nominace v pátek dopoledne schválilo olomoucké zastupitelstvo.

„Mám ohromnou radost. Především proto, že se v závěru mého funkčního období coby předsedkyně kulturní komise poprvé podařilo uspět se dvěma nominacemi. Za to bych chtěla moc poděkovat Josefu Augustinovi, který má nemalý podíl na získání těchto dvou ocenění,“ uvedla pro PvNovinky radní Milada Sokolová.

Eva Suchánková i Karel Novák se o ocenění dozvěděli od redakce PvNovinek. „Mám velkou radost, ale poděkování a ocenění patří především tvůrcům dokumentu a scénáristovi Ondřeji Sovíkovi,“ reagovala zakladatelka Historie Eva Suchánková.

„Vůbec jsem to nečekal,“ přiznal Karel Novák. „Musím se ale přiznat, že mám radost. Jsem rád, že po tolika letech práce někdo uznal, že to umím,“ dodal. (ok)

Představme jednotlivé oceněné: Divadelní společnost Historia, dokumentární film Historia: malé dějiny o třech obrazech vznikl v roce 2013 v koprodukci TF studio – Tomáš Fraus a cine4net, s.r.o. ve spolupráci s Divadelním spolkem Historia. Premiéra filmu se konala 9. listopadu 2013 v kině Metro 70. Cílem dokumentu bylo seznámit širší veřejnost s fenoménem divadelního spolku HISTORIA, který patří z divadelního a kulturního hlediska v rámci Olomouckého kraje, ale také celé České republiky, k unikátům. Jedná se o pravděpodobně první divadelní spolek, který se po roce 1989 zaměřil na rekonstrukci života šlechty na panských sídlech. Unikátní je měřítko, v jakém HISTORIA působí. Spolek čítá více než 120 členů a v jeho fundusu se nachází okolo 500 kusů dobových kostýmů, které zhotovuje podle originálních střihů zakladatelka a ředitelka spolku Eva Suchánková za pomoci některých členů. Cílem dokumentu je také poukázat na sociální přesah, který je s aktivitou HISTORIE spojený – nejde jen o divadlo, ale o širší potřebu předávat kulturní odkaz a navracet do dnešní doby smysluplný společenský život a hodnoty.

Karel Novák – fotograf. Po absolutoriu nastoupil do prostějovských tiskáren jako reprodukční fotograf. Od roku 1989 je na volné noze a je propagátorem naturismu. Postupně vznikal jeho pestrý archiv zachycující život v naturistické komunitě. V termínu do 26. 4. 2013 – 1. 9. 2013 vystavoval společně s Jockem Sturgesem (*1947, známý americký fotograf z prostředí naturistických komunit). Koncepcí výstavy „Přirozeně: Karel Novák - Jock Sturges“ v Moravské galerii Brno bylo setkání dvou fotografů sledujících stejnou ideu, to je téma nahoty vnímané jako lidskou přirozenost. Oba autoři vystavovali po 20 fotografiích. Oba autory není těžké od sebe odlišit, v případě Karla Nováka se jedná spíše o dokumentační, náhodně vznikající, syrovější, přirozené fotografie. Karel Novák také reprezentoval se svými fotografiemi naturistické komunity Českou republiku na uznávané mezinárodní výstavě Měsíc fotografie v Bratislavě, a to v listopadu 2013. Organizátoři této výstavy představili tvorbu Karla Nováka ve společnosti desítek renomovaných fotografů z celého světa.

 

Poslat nový komentář