Zastupitelé schválili nové nositele Ceny města 2020

Zastupitelé schválili nové nositele Ceny města 2020
Foto hokej.cz

Na úterním jednání Zastupitelstva města Prostějova schválili jeho členové šest nových nositelů Ceny města. Dva z nich cenu získali In memoriam.

Tím prvním je hokejista Oldřich Machač, od jehož úmrtí uplyne 10. srpna letošního roku již 10 let.

První medaili – stříbrnou – získal v roce 1968 na zimních olympijských hrách v Grenoblu. Další medaile na olympiádách v Sapporu (1972, bronz) a v Innsbrucku (1976, stříbro). Jeho největším jeho reprezentačním počinem byl trojnásobný titul mistra světa z let 1972, 1976 a 1977. S reprezentací se rozloučil na mistrovství světa v Praze v roce 1978.  

Druhým oceněným, který již cenu osobně nepřevezme, je fotograf Karel Novák.  Zemřel 16. února letošního roku. Fotografie z naturistického prostředí vystavil v roce 2013 v Moravské galerii v Brně, Domě umění v Bratislavě a v galerii Fiducia v Ostravě.  Mimo mnoha dalších výstav v ČR představil svá díla i v Mexiku, na Kubě, v Brazílii, Ekvádoru a dalších často exotických končinách. Jeho snímky byly zastoupeny v publikacích po celém světě. V roce 2015 mu byla věnována titulní strana časopisu Reflex. Jeho kniha Karel Novák: Přirozeně získala v roce 2016 cenu coby jedna z nejkrásnějších v kategorii publikací o výtvarném umění.

Třetím oceněným je PhDr. Svatopluk Vála, divadelní dramatik, režisér a televizní redaktor, zakladatel, první umělecký vedoucí a režisér Ha-divadla.Dnes třiaosmdesátiletého Jiřího Šindlera zná valná většina Prostějovanů. Tedy alespoň těch, kteří absolvovali taneční. 

Dnes třiaosmdesátiletého Jiřího Šindlera zná valná většina Prostějovanů. Tedy alespoň těch, kteří absolvovali taneční. Jiří Šindler, původně muzikant, je totiž uznávaným tanečním mistrem. Jeho výuce se začal věnovat v roce 1967, o tři roky později se pustil i do výuky pokračovacích tanečních a také tanečním kurzům pro dospělé. Za tu dobu mu „rukama“ prošlo na 30 tisíc tanečníků.

Jméno MUDr. Marie Marsové je už roky spojeno s prostějovskou nemocnicí. Erudovaná lékařka, která dříve nemocnici vedla, je dnes 1.místopředsedkyní představenstva Středomoravské nemocniční.  

Poslední oceněnou je Naděžda Hořínková. Vitální dáma, která v loňském roce oslavila devadesáté narozeniny, byla manželkou olympijského medailisty ve střelbě z roku 1956 Otokara Hořínka. Od roku 1955 zařazena do střelecké reprezentace (zbraň malorážka), 1958 vystřílela československý rekord v malorážce, 1963 se stala mistryní ČSSR v malorážce, v roce získala 1964 bronzovou medaili na Velké ceně Budapešti. V letech 1971–1975 byla trenérkou reprezentace žen a juniorů ČSSR.  (ber)

Poslat nový komentář