Pochod po stopách 22. výsadkové brigády

Pochod po stopách 22. výsadkové brigády
ilustrační foto
Další fotky: 
Pochod po stopách 22. výsadkové brigády

Nově vzniklé občanské sdružení „Červené barety“ které vzniklo v letošním roce, si dalo mimo jiné za cíl rozvíjet tradice výsadkových jednotek. Proto uspořádá v sobotu 29. června 1. ročník „Pochodu po stopách 22. výsadkové brigády“.

Důvodem pořádání této akce je uctění všech vojáků a také jejich velitelů, kteří prošli náročnou službou u 22. výsadkové brigády, jež doznala během let, kdy byla přemístěna z posádky Prešov do posádky Prostějov, mnoha změn nejen v samotných názvech této opravdu výjimečné jednotky naší armády. Po zhruba třiapadesáti letech, co je tato výsadková jednotka součástí posádky Prostějov, se její název přetransformoval do finální podoby a v současné době ji známe jako 601. skupinu speciálních sil generála Moravce. Názvy jednotky se měnily, ale krycí číslo útvaru (8280) zůstávalo vždy stejné. I tím je tento vojenský útvar svým způsobem výjimečný.

Pochod se uskuteční v prostoru výcvikové základny Hamry, v okolí Plumlovské přehrady a dále v místech, která úzce souvisela s výcvikem a přesuny výsadkářů z posádky Prostějov na jejich učebně výcvikovou základnu Hamry.

Pochod je organizován pro širokou veřejnost, pro bývalé příslušníky prostějovského výsadkového útvaru, pro výsadkové veterány z České a Slovenské republiky, pro příslušníky Klubů vojenské historie a rovněž i pro příslušníky Armády České republiky. Prostě pro všechny, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví a chtějí vzdát hold všem výsadkářům, kteří se zapsali nesmazatelným písmem do podvědomí nás všech. Podrobnější informace a registraci k pochodu najdete na www.pochod22vb.cz.

Poslat nový komentář