Katčin ranní výstup na Indiánův nos

Katčin ranní výstup na Indiánův nos
ilustrační foto
Další fotky: 
Katčin ranní výstup na Indiánův nos
Katčin ranní výstup na Indiánův nos
Katčin ranní výstup na Indiánův nos
Katčin ranní výstup na Indiánův nos
Katčin ranní výstup na Indiánův nos
Katčin ranní výstup na Indiánův nos

Jezero Atitlan nabízí několik zajímavých výstupů za pěkným výhledem. Nejpopulárnější je výstup na sopku San Pedro, která se zdvíhá nad městečkem. Další možností, odkud sledovat východ slunce, je z vrcholu hory nazývané La Nariz del Indio, neboli Indiánův Nos. Hora se jmenuje podle svého tvaru. Opravdu lze rozeznat hlavu a nos. Snad všechny místní agentury nabízejí čtyřhodinovou tour. Začíná se ve čtyři, po šesté vychází slunce a po osmé je návrat do San Pedra. Některé agentury nabízejí i možnost výstupů z vesnice. To se pak začíná ve tři ráno.

Takže jsem si včera zaplatila 100 Q za tuhle tour, natočila budíka na třetí a před čtvrtou čekala před agenturou na průvodce. Celkem jsme byli čtyři. Tři Francouzi (přitom jeden žije v Brně) a já a průvodce Juan jsme se vydali městečkem k zastávce chicken busu, který nás vyvezl do vesnice Santa Clara. Tam se k nám přidal další průvodce. Po úzké cestičce mezi poli jsme se vydali na vrchol. Ani ne za 20 minut jsme byli na místě. I když ne úplně na vrcholu, kam se běžně chodí, ale včera tam měli problémy (jeden z důvodů, proč se nedoporučuje se procházet po okolí Atitlanu sám je možnost ozbrojeného přepadení) a zřejmě se zloději včera pohybovali kolem vrcholu.

Nakonec se k nám na vrcholu přidal ještě další strážce. Rozdělali oheň na ohřátí a my čekali, až se začne rozednívat. Nebe bylo plné hvězd, z nichz nejvíce zářila Venuše a k ní se přidal srpeček Měsíce. S tím, jak se rozednívalo, jsme mohli pozorovat jezero a okolní sopky. Vulkán Fuego, který byl vidět v dáli, je aktivní a občas jsme mohli pozorovat oblaky dýmu, který vypouštěl.Juan nám během pozorování obzoru vyprávěl různé zajímavosti a příhody týkající se občanské války, Mayů (sám přislušník mayskeho etnika Tz`utujil, které v San Pedro žije) a regionu. Jezero Atitlan bývalo před miliony let supervulkánem, který když vybuchl, letící kameny dosáhly až do Miami, Panamy... Hladina vody v jezeře se mění ve zhruba šedesátiletých cyklech. Ti, co si to nejzjistili a koupili pozemky na březích a začali tam stavět domy, na to dolatili. Na několika místech jsou vidět částečně zatopené stavby. Momentálně je jezero hluboké až 320 metrů.

Kolem sedmé, když už slunce vylezlo, jsme se vydali zpět. Na svazich se pěstuje káva, která je prý nejlepší v Guatemale. Za svou kvalitu vděčí právě sopečnému podloží. Zpět ve vesnici jsme nasedli na korbu dodávky a vyrazili po serpentinách zpátky.

S rozedněním se také oteplilo. Na vrcholu byla docela zima a hodila se mi jak bunda, tak mikina. V centru jsme se rozloučili s Juanem a vyrazili posnídat typické vejce po rančersku s frijoles.A pak jsem zamířila směr ubytování shodit přebytečné oblečení. Po cestě jsem si koupila zpátečni jízdenku do Chichicastenango, kam se chci zítra podívat na tradiční velký trh. Ten se koná každý čtvrtek a neděli. Jinak to dnes vidím ve znamení odpočinku.

Vaše Katka

Komentáře

Venuše není hvězda, Venuše je planeta!

Poslat nový komentář