Za dálniční známku si připlatíme. Rovnou o osm stovek

Za dálniční známku si připlatíme. Rovnou o osm stovek
ilustrační foto pixabay

Součástí konsolidačního balíčku, který ve čtvrtek představila vláda premiéra Petra Fialy, je i nová cena roční dálniční známky. Zdraží o 800 korun, z 1500 na 2300 korun. Vláda navíc rozhodla o zavedení valorizačního schématu, které bude cenu upravovat podle inflace.

Současná cena dálniční známky je platná již od roku 2012. V důsledku vývoje cenové úrovně se podle vlády propadla její reálná hodnota. „Ke zvýšení ceny bude docházet při kumulativní valorizaci, která umožní zvýšení v řádu celých stokorun,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka s tím, že ke zdražení by mělo dojít od ledna.

Motoristé nadšeni nejsou, svůj nesouhlas projevují i ti z Prostějovska. „Nezlobte se, ale dálnice kolem Prostějova je už několik let katastrofa. Zavírají ji neustálé opravy, občas se opravuje i nedávno opravené. Cesta do Olomouce i Vyškova se často protáhne i o desítky minut. O kvalitě se nebavím,“ řekl redakci Pavel K., který obě trasy jezdí skoro denně s firemní dodávkou. Jak doplnil, bedlivě sleduje zpravodajství a pokud hrozí kolona, jede raději mimo dálnici. „Na naše zboží čekají zákazníci, nemohu se stále vymlouvat na zdržení na cestě,“ uzavřel.  

Cena 1500 korun dnes platí pro celoroční dálniční známku pro většinou osobních vozidel. Řidiči aut na zemní plyn nebo bioplyn platí polovinu. Řidiči elektromobilů, vozů na vodíkový pohon, historických automobilů a aut s hybridním pohonem nemusí za dálniční známku platit vůbec. I tento odstavec budí u motoristů vášně. „Nechápu, proč jsou od placení osvobozeny elektromobily. Jsou mnohem těžší, než normální vozy. Nechápu, co má údajná ekologie společného s jízdou po dálnici,“ konstatoval jeden z diskutujících na FB. (ber)

Poslat nový komentář