Davídkovi rodiče se těší: chlapeček dělá pokroky!

Davídkovi rodiče se těší: chlapeček dělá pokroky!
Foto Zdeňka Staňková

Davídek Vítek ze Ptení je krásný chlapeček, který se narodil s porodní váhou 3 800 gramů. Při porodu však utrpěl těžkou asfyxii, z důvodu nedostatku přísunu kyslíku do hlavičky trpí dětskou mozkovou obrnou spastického typu. Od chvíle, kdy přišel na svět, bojoval týdny o život a s potížemi se pere dodnes. Platí tak osudu nejcennější daň - daň zdraví. Jeho dětství není a ani nebude jako u ostatních dětí. Mimo rodiny a zdravotníků mu pomáháte i vy, naši čtenáři. Maminka Zdeňka Staňková těší sebe i nás jeho nejnovějšími pokroky.

"Toto léto jsme s Davídkem strávili tři týdny v léčebně pohybových poruch v Boskovicích. Intenzívní rehabilitace probíhala každé dopoledne, kdy syn podstupoval ergoterapie, motomed, teplé zábaly na dolní končetiny, jednou týdně hipoterapii na koni a nakonec nejdůležitější - samotné cvičení. 40 minut každodeního Bobath konceptu (nenásilná forma cvičení pro přirozený pohyb a vývoj) s profesionáním terapeutem přinesla první ovoce," říká maminka Zdeňka. Po dvou měsících, kdy tempo udržovali i doma, přišly první výsledky. "Davídek zvedá hlavičku a sám se nějakou dobu udrží na vlastních rukou a hlavou se rozhlíží kolem. Před pobytem jsme se k ničemu takovému ani v nejmenším nepřibližovali. "Zvedá se mi takto i v náručí, kdy před tím na mě ležel jako placka. Když se vám takto dítě udrží na rukou a vy víte, že je vyčerpaný, unavený a přesto do toho dává opravdu všechny své síly jen pro to, aby vám ukázal, že nic není ztracené a že se snaží ze všech sil to dokázat, je to velice zvláštní pocit. Chcete ho od terapeuta vysvobodit, ale nemůžete, protože víte, že to děláte hlavně pro něj," těší se z pokroků synka.

"A když je člověk pak opravdu trpělivý a nářky dítěte při terapiích ustojí, přijde čas, kdy se dostaví odměna. Je to pokrok, který si sám vybojuje a za něj je každý rodič takto nemocného dítěte pyšný. Rodičům to dodává hodně energie pro další pokusy o jeho posun", dodává Zdeňka.

Davídkovi pomáháte i vy, buď sbíráním víček z PET lahví, nebo nejrůznějšími charitativními akcemi. Všechny výtěžky jsou odesílány na jeho transparentní účet, který zřídil Okrašlovací spolek města Prostějova, na který můžete přispět - 115-1289520297/0100. "Všechny čtenáře zdravíme a děkujeme," dodává Zdeňka Staňková. (red)

Poslat nový komentář