Vodárny budou deratizovat!

Vodárny budou deratizovat!
ilustrační foto internet

 

Více než 2 tisíce kanalizačních vstupů a 170 kilometrů kanalizačních sítí hodlá na Prostějovsku v nejbližších dnech deratizovat Moravská vodárenská. Na podzimní deratizaci budou vydány stovky tisíc korun a spotřebují se desítky kilogramů nástrah. Hlavním cílem je především ověření účinnosti jarní deratizace.

Plošná deratizace se provádí pulzační metodou pomocí kombinované nástrahy. To je směs granulí a zrna v mikrotenových sáčcích, která je ošetřena tak, aby byla odolná proti vlhkosti. Účinnou látkou je antikoagulant, který zabraňuje srážlivosti krve a hlodavci tak bezbolestně hynou asi po 7 dnech na vnitřní vykrvácení. V Prostějově se bude souběžně provádět i povrchová deratizace.

Likvidace potkanů má dva důvody: zdravotně-hygienický, protože potkani přenášejí množství nemocí, a ekonomický, kdy potkani způsobují svou činností velké škody. Deratizace stokové sítě se provádí na jaře a na podzim, místa s výskytem potkanů se kontrolují častěji. Někdy je nutné provést v průběhu roku i doplňkové lokální ošetření ložisek se zvýšeným výskytem hlodavců. (red)

 

Poslat nový komentář