Nikdy jsem si nepůjčila na kraviny, ale dětem dát najíst musím!

Nikdy jsem si nepůjčila na kraviny, ale dětem dát najíst musím!
ilustrační foto internet

 

Jak často to slýcháme. Nepůjčujte si, když víte, že splátky budou nad vaše síly. Neutrácejte za zbytečnosti. Většina lidí se v dluhové pasti ocitá právě kvůli lichvářským půjčkám. Hezky se to čte. Jenže jsou lidé, kteří jinou možnost nemají. 

„Jsem s dětmi sama už osm let. Po rozvodu mi zůstala část domu, která je ale neprodejná, protože spoluvlastníci ho koupit nechtějí a s nimi ho zas nikdo nechce. Bývalého manžela jsem musela vyplatit a od té doby jsem finančně v mínusu,“ řekla PvNovinkám pětatřicetiletá Marta. Pracuje jako prodavačka, s bývalým manželem se neustále tahá o alimenty a každý problém v domácnosti ji finančně srazí na kolena. „Před třemi lety odešel plynový kotel. Samozřejmě uprostřed zimy, na nový jsem neměla a tak jsme holkama topily asi tři měsíce přímotopy. I když jsem to utahovala a zvedla zálohu, doplatek byl šokující, 22 tisíc korun,“ vzpomíná. V bance jí nikdo půjčit nechtěl, na sociálce jí sdělili, že je mimo tabulky. Musela si vzít úvěr u soukromé společnosti, které nakonec zaplatila dvojnásobek.

„Když čtu nebo poslouchám s prominutím ty kydy, jak si lidé nemají neuváženě půjčovat, je mi do breku. Já si nikdy nepůjčila na kraviny, vždycky to bylo něco, co jsem potřebovala. Nemít holky, je mi srdečně jedno, že sedím doma při svíčkách a topím šiškama. Dětem ale jídlo a střechu nad hlavou zajistit musím,“ dodala. V současnosti splácí další podobnou půjčku právě za plynový kotel.  Smířená je i s tím, že opět zaplatí nekřesťanské úroky. „Zatím to zvládám, vzal jsem si ještě brigádu a roznáším letáky. Strach mám z jediného, abych neonemocněla. Žádné finanční rezervy nemám,“ konstatovala.

I podle  odborníků se s nedostatkem financí potýkají ponejvíce osamělé ženy s dětmi.(ber)

Poslat nový komentář