Tip na výlet. Dny NATO v Ostravě

Tip na výlet. Dny NATO v Ostravě
ilustrační foto natodays.cz

22. ročník Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády České republiky se koná 17. - 18. září na mošnovském letišti Leoše Janáčka. Vstup je bezplatný.

„Můžeme říci, že máme před sebou jeden z vůbec nejlepších ročníků s doposud nejdelším programem ukázek. Letošní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR budou patřit k nejprestižnějším akcím v celé Evropě,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda organizujícího spolku Jagello 2000.

NATO budou reprezentovat letoun včasné výstrahy AWACS na statické ukázce a tanker A330 MRTT, který se představí v zahajovacích průletech.  Návštěvníci budou mít příležitost se vůbec poprvé seznámit s nejnovějšími modernizačními projekty Armády České republiky – švédským bojovým vozidlem pěchoty CV90, modelem izraelského systému protivzdušné obrany SHORAD v měřítku 1:6, které doplní model letounu páté generace F-35 v českých barvách v měřítku jedna ku jedné.  Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky jsou tradičním místem premiérových vystoupení a také derniér, nejinak tomu bude i v letošním roce. První vystoupení na veřejnosti v celé střední Evropě bude mít nejmodernější švédský taktický letoun Gripen E. „Letos budeme mít účastníka ze zcela nového kontinentu – Jižní Ameriky – a to v podobě moderního brazilského dopravního letounu C-390 Millennium, který se u nás české veřejnosti představí vůbec poprvé,“ řekl Pavlačík.

Naopak jedno z posledních vystoupení na veřejnosti bude mít známý bitevní vrtulník Mi24/35, jehož letová ukázka vždy patřila k divácky velmi atraktivním. Bitevníky Mi24/35, které začaly sloužit v československé armádě již v roce 1978, začnou příští rok postupně nahrazovat stroje UH1Y AH1Z americké společnosti Bell Flight, takže letošní Dny NATO budou jednou z posledních příležitostí, kdy si je veřejnost bude moci prohlédnout na zemi i ve vzduchu. Návštěvnicky velmi atraktivní jistě budou vystoupení dvou akrobatických skupin – švýcarská Patrouille Suisse, létající na proudových strojích F-5E, se navíc na mošnovském nebi představí vůbec poprvé. Úspěšný comeback naopak bude mít chorvatská skupina Krila Oluje používající turbovrtulové stroje Pilatus PC-9M. Tradičním účastníkem je Německo, které předvede na dvě desítky kusů techniky. Na dynamické ukázce se představí poprvé moderní vrtulník NH-90 a také vrtulník EC-135, transportní letadlo A400M předvede ukázku doplňovaní paliva českých letounů Gripen. Na statické ukázce Německo předvede víceúčelový bojový letoun Tornado IDS s plnou škálou výzbroje a námořní průzkumný letoun P-3C Orion. Bohatá bude německá pozemní účast – nejmodernější tank Leopard 2A7V, bojové vozidlo pěchoty Puma či houfnice Panzerhaubitze 2000.

Spojené státy vysílají na Dny NATO dva bombardéry B-52 Stratofortress a velmi širokou škálu vrtulníků a pozemní techniky. Jeden B-52 bude v sobotu, přesně po deseti letech, nad mošnovským letištěm k vidění v letové ukázce, a druhý po celou dobu konání akce na statické ukázce. US Army předvede pestrou škálu vrtulníků: AH-64 Apache, UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook a bezpilotní prostředek RQ-7 Shadow. Scházet nebude ani těžká pozemní technika – hlavní bojový tank M1 Abrams, bojové vozidlo M2 Bradley a také legendární vozidlo HMMWV. (red)

Poslat nový komentář