Maltézská pomoc v městě Prostějov otevírá pobočku. A hledá dobrovolníky!

Maltézská pomoc v městě Prostějov otevírá pobočku. A hledá dobrovolníky!
ilustrační foto Maltézská pomoc

Dobrovolnickou činnost podporuje mnoho organizací, mezi které se řadí i nezisková organizace Maltézské pomoci sídlící i v Olomouckém kraji ve městech Olomouc, Přerov, Šumperk a Jeseník. V současné době se Maltézská pomoc přesouvá do nových prostor v Prostějově a nabídne dobrovolníkům lepší dostupnost a větší komfort. S novými prostory přichází i nová koordinátorka Kateřina Juřicová, která hledá nadšené dobrovolníky, kteří chtějí pomáhat druhým. Činnost Maltézské pomoci je všestranná a zaměřená především na výpomoc znevýhodněným osobám (např. seniorům, zdravotně postiženým či dětem v dětských domovech). I přes současnou pandemickou situaci organizace nezoufá a věří, že se najdou zodpovědní dobrovolníci stavící blaho jiných nad to své a pomohou zpříjemnit bytí těm, kteří se nachází v těžké situaci.

Maltézská pomoc působí v České republice oficiálně od roku 2002 a staví na základech Řádu maltézských rytířů. Své pobočky má umístěny po celé republice a právě v této době je snaha zaměřena na rozšíření centra v Prostějově a zabezpečení poskytování dobrovolnických programů v nejbližším okolí. Prostory nového působiště se budou nacházet na ulici Vápenice, kde koordinátorka Katka bude mít zázemí, kde ji bude možné osobně navštívit.

Dobrovolníkem se může stát jakákoliv osoba starší 18 let, u které neexistuje záznam v rejstříku trestů. Taktéž se může přihlásit i osoba starší 15 let se souhlasem zákonných zástupců. Zároveň je nezbytné, aby se jednalo o člověka zodpovědného, vstřícného, ochotného naslouchat a pomáhat druhým bez nároku na peněžitou či jinou odměnu. “Dobrovolníkem se můžete stát, pokud víte a jste přesvědčeni, že pomoc druhým je ta správná cesta životem. Poté stačí člověku odhodlanost a víra, že právě Vaše společnost pomůže někomu překonat těžké období,” popisuje koordinátorka Katka.

Dobrovolník v Prostějově bude mít za úkol docházet ke klientům, kterými jsou osoby bydlící ve svém vlastním zařízení, nebo v sociálních zařízeních. Primárně se jedná o seniory, které je třeba povzbudit, být jim nablízku a poskytnout jim tolik žádaný sociální kontakt, který jim zkvalitní prožívání stáří. Jakým způsobem zaujme a zabaví klienta, je již čistě na uvážení dobrovolníka a vzájemné domluvě, ale běžnou činností je společný rozhovor, čtení, hraní her a společné sledování oblíbených pořadů.

Není nutné mít obavy! Dobrovolnická činnost je opravdu dobrovolná a nikdo nebude vstupovat do způsobu plnění, pokud to nebude nezbytné, nebo požadované ze strany dobrovolníka či klienta. Jediné doporučení organizace (ne nařízení) je navštěvovat klienty pravidelně a nejlépe jim věnovat alespoň dvě hodiny týdně. Při vstupu do organizace proběhne základní proškolení, sjedná se osobní pojištění a vítaná (zároveň i nezbytná) je účast na pořádaných akcích či shromážděních. V případě potřeby je k dispozici koordinátorka, která vždy pomůže v nesnázích a poradí, jak komunikovat s klientem či zvládat dobrovolnickou činnost anebo jakým způsobem vyplnit společný čas.

Pokud se chcete stát plnohodnotnou součástí kolektivu plného přátelských a obětavých lidí, je načase se ozvat na telefon: +420 731 695 386 nebo e-mail: katerina.juricova@maltezskapomoc.cz. Bližší informace je možné vyhledat i na webových stránkách organizace www.maltezskapomoc.cz. Těšíme se na nové dobrovolníky, kteří pomohou zpříjemnit našim klientům život nejen v této nelehké době.

(Autor: Kateřina Juřicová, koordinátorka dobrovolníků centra Prostějov)

Poslat nový komentář