Spadla klec! Policisté chytili zloděje kol

Spadla klec! Policisté chytili zloděje kol
ilustrační foto Ber

Dvě na sobě nezávislé skupiny pachatelů krádeží jízdních kol dopadli od začátku roku 2016 kriminalisté oddělení obecné kriminality v Prostějově.

První je dvojice mužů z Prostějova ve věku 21 a 22 let. Tito muži byli kriminalisty obviněni z přečinu krádež, kterého se měli dopustit dne 5. listopadu 2015 tím, že ve volně přístupných prostorách v areálu jedné střední a jedné základní školy v Prostějově odcizili celkem tři jízdní kola v celkové hodnotě vyčíslené na 13 tisíc korun. Mladšího z mužů kriminalisté dále viní z toho, že se přes noc z 15. na 16. června 2015, za pomoci nalezených klíčů, vloupal do společné kolárny domu v Dolní ulici v Prostějově, odkud následně odcizil pánské trekingové jízdní kolo v hodnotě 7 200 korun. K obvinění staršího muže z uvedené dvojice kriminalisté připojili i krádež automatu na cukrovinky v hodnotě 1 tisíc korun, ke které došlo mezi dny 29. listopadu a 1. prosince v obci Otaslavice.

Oba muži se k uvedeným činům doznali. V případě prokázání viny a odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Ve druhém případě byli z přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody obviněni tři muži z Prostějovska ve věku 21, 36 a 41 let. "Organizátorem skupiny byl nejstarší z mužů. Ten dosud nezjištěným způsobem opatřil klíč ke vstupním dveřím do bytového domu v Krokově ulici v Prostějově a klíč ke dveřím do prostoru sklepních kójí. Ostatní dva členové skupiny se do tohoto domu za pomoci klíčů v období mezi 2. a 5. únorem letošního roku vloupali. Ve sklepních prostorách následně násilně překonali zajištění dveří dvou sklepních kójí, ze kterých poté odcizili tři jízdní kola a kolečkové brusle v celkové hodnotě vyčíslené na 38 tisíc korun. Na dalších 200 korun byla vyčíslena škoda způsobená poškozením," uvedl policejní mluvčí František Kořínek. 

K uvedeným skutkům se muži částečně přiznali. V případě prokázání viny a odsouzení obviněným hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. (red)

Poslat nový komentář