Policisté upozorňují na dušičkové zloděje!

Policisté upozorňují na dušičkové zloděje!
ilustrační foto

 

Období kolem svátku Památky zesnulých sebou každý rok přináší i problémy v podobě zvýšené aktivity kriminálních živlů. Rok co rok řeší policisté desítky případů kapsářství, krádeží a vloupání do aut. Proto se i letos chystají na dušičkovou směnu, která se nevyhne ani silnicím.

 

 

 

S blížícím se svátkem zemřelých je ruch na parkovištích kolem hřbitovů stále čilejší. „Tato místa se každou sezonu stávají cílem zlodějů. Pachatelé nejčastěji využívají nepozornosti návštěvníků hřbitovů a mnohdy stačí jen malá chvilka k tomu, aby přišli o osobní věci,“ upozornila policejní mluvčí Irena Urbánková. Auto není trezor a ani jeho zavazadlový prostor není vhodný na úschovu cenností. "Nikdy neponechávejte na sedadlech nebo viditelných místech odložené cenné věci, kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla, peněženky nebo osobní doklady. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat," dodala mluvčí s tím, že pro zkušeného zloděje je otevření vozu otázkou velmi krátkého času. Její slova potvrzuje František G. z Prostějova, který o minulých dušičkách přišel o doklady, koženou bundu a další osobní věci právě u hřbitova. "Do mého auta se zloděj dostal vyloupnutím zámku ve dveřích u řidiče. Pak spustil okénko a věci si prostě podal. Nepomohla ani tónovaná skla," uvedl muž, kterého přišla oprava centrálního zamykání na dalších dvacet tisíc korun. 

Policisté upozorňují, že zloději nevyhledávají jen parkoviště, ale zaměřují se také na kapesní krádeže přímo na hřbitovech. Lidé by si tak při úpravě hrobů  měli hlídat i volně odložené kabelky a tašky.

 

V okolí hřbitovů musí být opatrní i motoristé. Na to, aby parkovali pouze na vyhrazených parkovištích a respektovali dopravní značení, budou v Prostějově dohlížet strážníci. Pozor je třeba dávat i na cestách. „Je třeba počítat faktem, že na cesty se vydávají také řidiči, kteří v průběhu roku se svými vozidly moc nevyjíždějí,“ varovala před svátečními šoféry mluvčí. Řidiči by měli počítat i s větším pohybem chodců v okolí městského hřbitova (ber)

Poslat nový komentář