Je dýňový čas. Užijte si jej!

Je dýňový čas. Užijte si jej!
ilustrační foto pixabay.com

Symbol podzimu, to jsou dýně. Okrasných i jedlých je mnoho druhů. Inspirujte se a vyzkoušejte zajímavé možnosti jejich zpracování.

Hokkaidó dýně

Menší odrůda, kterou nemusíte loupat. Je krásná a vhodná jak k dekorování podzimního bydlení, tak pro přípravu lahodných pokrmů. Vyniká jemnou, sladší, až oříškovou chutí, pro kterou si ji snadno oblíbí celá rodina. A její zpracování je díky absenci hrubé slupky tak jednoduché: stačí důkladné omytí a hned ji můžete vařit nebo péct. Jen ji nezapomeňte zbavit semínek.

Kouzelná špagetová dýně

Tahle zajímavá dýně rozhodně stojí za to! Její krásný oblý tvar uvnitř skrývá vlákna, která se po upečení rozpadají na jemné špagety. Není tak sladká, hodí se proto třeba jako příloha k mletým masům. Po rozkrojení napůl ji upečte a její špagetová vlákna pak jednoduše vydlabete vidličkou a dochutíte vaší oblíbenou omáčkou na těstoviny a sýrem. Tahle milá dýně vás maximálně překvapí – a tahat vlákna bude bavit i ty nejmenší děti!

Výrazná máslová dýně

Béžová dýně hruškovitého tvaru je sice malá, ale zato plná výrazné, lahodné, sytě oranžové dužiny. Obsahuje jen hrstku vláken a semínek a její máslová chuť je naprosto výjimečná. Máslovou dýni je však před zpracováním nutné zbavit tvrdé slupky. Můžete ji vařit i péct – vynikající chuť má třeba pyré z ní nebo kostky v teplém dýňovém salátu. Vyzkoušíte je?

Dýňová polévka snadno a rychle

Z jakékoli zmíněné dýně lze připravit tradiční krémovou polévku. Nakrájenou oloupanou dužinu (vyjma Hokkaidó, kterou loupat nemusíte), zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě na 180 stupňů. Poté co lehce změkne, zalijte ji na plotně vývarem a vařte pár minut. Na závěr polévku rozmixujte, dochuťte octem a zázvorem. Podávat můžete se zakysanou smetanou a krutony.

Dýňové pyré místo bramborové kaše

Máte chuť na zdravou přílohu? Vyzkoušejte dýňové pyré, třeba z Hokkaidó či máslové dýně. Nakrájejte dužinu a vařte ji v osolené vodě do změknutí. Následně sceďte, smíchejte s kouskem másla a smetany a rozmixujte dohladka. A podávejte třeba k masovému ragú, tak, jak to máte rádi. (red)

Poslat nový komentář