Stížností na podvodné energetické firmy přibývá

Stížností na podvodné energetické firmy přibývá
ilustrační foto internet

Několik set stížností na neetické obchodní praktiky u společností, které zprostředkovávají dodavatele energií, eviduje od začátku roku Česká obchodní inspekce. Smlouvy uzavírají po telefonu i podomní pochůzkou. Za zrušení pak po lidech chtějí tisícové pokuty. 

Velmi často lidé závazek nevědomky potvrdí při telefonické komunikaci. 

„Často se nám stává, že nahrávky bývají u některých společností sestřihané. Oni se zeptají, jak se jmenujete. Jmenujete se například Alois Vondráček? Vy řeknete ano a přidají – tak děkujeme, že souhlasíte. Tím to končí a vy jste uzavřel smlouvu,“ vysvětlila předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová.

Společností, které nabízejí levnější dodavatele energií, je víc. A stížností na některé z nich v poslední době přibývá. „ČOI řeší tyto problémy, pokud je podezření na nekalou obchodní praktiku. Vedeme i několik správních řízení, probíhají kontroly. Stížnosti se teď objevují mnohem častěji nežli v minulosti, takže je to problém, který veřejnost pálí,“ řekla tisková mluvčí České obchodní inspekce Jana Jelínková.

Prevencí je takové nabídky ihned odmítat, a když už přijde dopis, pak na něj reagovat do 14 dnů odstoupením od smlouvy. Pokud chtějí lidé bezpečně ušetřit, doporučuje ČOI využít oficiální on-line porovnávače cen energií a dodavatele oslovit vlastní cestou. (red)

Poslat nový komentář