Muž našel dva kusy dělostřeleckých nábojů se střelou s tříštivotrhavým granátem

Muž našel dva kusy dělostřeleckých nábojů se střelou s tříštivotrhavým granátem
ilustrační foto

Dne 6. 5. 2017 mladý muž v odpoledních hodinách oznámil Policii České republiky, že nalezl v blízkosti silnice mezi obcí Raková u Konice a Krakovec nevystřelenou munici. Na místo se tedy dostavili policejní pyrotechnici.

Ti následně po prozkoumání předmětu konstatovali, že se jedná o dva kusy dělostřeleckých nábojů ráže 76,2 mm se střelou s tříštivotrhavým granátem, ruské výroby z období II. světové války, kterou si převzali ke zničení. Při události nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku.

Jak se zachovat při nálezu podezřelé munice?

- s municí nemanipulovat

- vyrozumět Policii České republiky

- zajistit místo nálezu tak, aby k němu nebyl přístup

- naleznou-li munici děti, vyrozumí o nálezu Policii České republiky nebo dospělou osobu (rodiče, učitele, příbuzný)

Co se děje na místě nálezu?

Když přijedou policisté na místo, prozkoumají okolí nálezu, zda na místě není větší množství nevybuchlé munice a přivolají pyrotechnika. Než pyrotechnik přijede, označí prostor kolem nálezu tak, aby byl znemožněn přístup dalším osobám.

Pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat veškerá pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi.

V případě, že jde o nálezy na polích a v místech kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě, v ostatních případech se odvážejí na bezpečné místo a jsou likvidovány.

Na místě nálezu musí každý dbát pokynů policistů! (red)

Poslat nový komentář