HHC je od středy zakázanou látkou. Hrozí pokuty i vězení

HHC je od středy zakázanou látkou. Hrozí pokuty i vězení
Foto Policie ČR

Látky HHC, HHC-O a THCP patří od středy 6. března 2024 na seznam návykových látek a policie k nim bude přistupovat v souladu se zákonem. Neoprávněné nakládání je tedy přestupek, nebo trestný čin. Rozhoduje přitom způsob jednání (např. prodej, držení, šíření) a množství návykové látky. Hranice mezi přestupkem a trestným činem (tedy množství větší než malé) je v případě neoprávněného přechovávání 10 gramů směsi (želé, drops, sušenky, rostlinná drť, tekutina atd.) s obsahem 1 gramu účinné látky (tedy HHC, HHCO, THCP).

„Po konzultaci se zástupci Nejvyššího státního zastupitelství bylo dohodnuto, že k těmto novým semisyntetickým kanabinoidům policie bude, s ohledem na podobné účinky a škodlivost, přistupovat stejně jako k už známému THC. Současně naši preventisté vyrazí na besedy do škol a budou o postavení této látky v rámci legislativy diskutovat se studenty, pedagogy a rodiči,“ uvedla Lucie Šmoldasová, tisková mluvčí Národní protidrogové centrály SKPV PČR.

Držení v malém množství pro osobní potřebu bude kvalifikováno jako přestupek. Tzn. v příkazním řízení pokutu až do výše 5000 Kč a ve správním řízení až do 15000 Kč. „Držení v množství větším než malém bude kvalifikováno podle §284 trestního zákoníku, kde hrozí až dva roky odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Ve větším rozsahu 6 měsíců až 5 let, ve značném rozsahu 2 roky až 8 let,“ doplnila Šmoldasová. (red)

Poslat nový komentář