Ptáci si staví hnízda z nejrůznějších materiálů. I z hrotů proti ptákům!

Ptáci si staví hnízda z nejrůznějších materiálů. I z hrotů proti ptákům!
ilustrační foto pixabay.com

Ptačí hnízda z hrotů proti ptákům. Myslíte, že je to pohádka? Kdepak, naši pernatí souputníci jsou nesmírně vynalézaví a na stavbu svých domovů dokáží použít neuvěřitelné věci. Třeba hroty, které jim mají zabránit obsazovat lidské stavby, či na nich hnízdit.

Slyšeli jste někdy o „nepřátelské architektuře"? Vezměte si třeba lavičky, na kterých se nedá spát, výčnělky, které mají zabránit jízdě na skateboardu, nebo hroty proti bezdomovcům. My mluvíme o ptačím ekvivalentu, bodcích, které mají ptákům zabránit v hnízdění nebo usednutí. Hroty se často používají v centrech měst, která se potýkají s velkými hejny holubů. Umísťují se na střechy a římsy budov.

Paradoxně mohou být řady hrotů směřujících vzhůru vhodným podkladem pro hnízdo, protože jednotlivé bodce pomáhají zajistit větvičky, zejména na šikmých plochách. A je to ještě zajímavější, holubi jsou známí tím, že si staví hnízda ze šroubů a hřebíků.

Straky, běžné obyvatelky měst, si staví hnízdo tak, že má střechu, která chrání mláďata a vejce před predátory. Obvykle k tomu vyhledávají trnité větve, ale městští ptáci se místo nich naučili používat právě kovové proti ptačí hroty. Je zjevné, že straky to pochopily – hroty používají jako my, lidé, k odhánění ptáků.

V Prostějově máme hroty i ptáky. Už jste se s něčím takovým setkali? Pochlubte se. (red)

Poslat nový komentář